От началото на войната в Украйна броят на кибератаките към България е нараснал 10 пъти

  • 01 декември 2022 13:47

  • 191
  • 1
От началото на войната в Украйна броят на кибератаките към България е нараснал 10 пъти
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

От началото на войната в Украйна броят на кибератаките към България е нараснал 10 пъти, съобщи днес народният представител Деница Симеонова ("Продължаваме промяната") в изслушване на представители на националните парламенти пред специалната комисия на Европейския парламент за външната намеса в демократичните процеси в ЕС, включително с дезинформация.

С началото на войната кибератаките се увеличиха значително и са насочени към национални и европейски институции, под ударите са всички държави от ЕС и НАТО, обобщи Симеонова. България страда силно от руска манипулация, дезинформация и пропагандни кампании, добави тя.

Директорът по комуникациите на ЕП Жауме Дух съобщи, че институцията предвижда значително увеличаване на броя на служителите, работещи по киберсигурността, в навечерието на изборите за евродепутати през 2024 година. По неговите думи усилията за противодействие на външната намеса се съгласуват на равнището на ЕС.

Албания издаде пет заповеди за арест заради кибератаките срещу държавни системи

Дух посочи, че избирането на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за президент на САЩ през 2016 г. е подействало отрезвяващо по отношение на въпросите за външната намеса в демократичните процеси. Той посочи като подобни примери референдума за напускането на ЕС от Великобритания и случая с "Кеймбридж аналитика".

По неговите думи ден след нападението срещу сайта на ЕП през ноември, за часове е била свалена и страницата в интернет на белгийската служба за киберсигурност.

Според Дух големите интернет платформи като "Гугъл", "Фейсбук" и доскоро "Туитър" имат засега по-добри от националните възможности за противодействие на кибератаките и разпространението на дезинформация.

Росица Валентинова
191 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.01 | 14:13

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини