Еди Рама подкрепи Косово

  • 01 август 2022 18:47

  • 880
  • 3
Еди Рама подкрепи Косово
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Албанският премиер Еди Рама подкрепи решението на Косово да приложи реципрочни мерки към Сърбия по отношение на документите за самоличност и регистрационните номера на автомобилите, съобщи БТА, цитирайки информационния портал Екзит.

На пресконференция с гостуващия испански премиер Педро Санчес Рама каза, че „прилагането на споразумението, постигнато в Брюксел (между Косово и Сърбия), е право и дълг на Косово и аз подкрепям на сто процента правителството на Косово, както и поздравявам (косовския) премиер (Албин) Курти за чувството му за самоконтрол и за вслушването в съюзниците, които предложиха отлагане“. 

Напрежение и блокади на границата между Сърбия и Косово, чуват се сирени за въздушна тревога

В неделя в Косово се стигна до повишаване на напрежението заради недоволството на косовските сърби от решението на правителството в Прищина да заменя личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти. По-късно косовското правителство реши да отложи прилагането на мярката с един месец.

„Правителството на Косово има право и дълг за прилага споразуменията и да упражнява териториалния си суверенитет и независимост“, каза Рама и призова сръбския президент Александър Вучич да се въздържа от подхранване на недоволството на етническите сърби в Северно Косово.

Последвайте канала на

Novini.bg
880 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Г

2022.08.01 | 22:16

3
Тъпунгел проост фес
nn

2022.08.01 | 19:26

2
e kiakvo drugo da se ocakva ot edin badesh evro gei.
Малкият Мук

2022.08.01 | 19:19

1
Иииии до тук с Отворени Балкани.

Добави коментар

Водещи новини