Започна премахването на част от барикадите в Северно Косово

  • 01 август 2022 16:48

  • 1860
  • 0
Започна премахването на част от барикадите в Северно Косово
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Започна премахването на част от барикадите, поставени от косовските сърби в Северно Косово в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина да издава документ за влизане и излизане от страната на граждани с лични карти, издадени от Сърбия, и за пререгистрация на автомобилите с регистрационни табели, издадени от Белград, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Граничните пунктове със Сърбия Ярине и Бърняк обаче все още са затворени за преминаване, тъй като пътищата към тях все още са блокирани, отбелязва сръбската секция на радио Свободна Европа.

Косовските сърби блокираха вчера пътищата към граничните пунктове Ярине и Бърняк, тъй като не се съгласиха с решението на косовското правителство, което планираше от днес да започне издаването на временен входно-изходен документ, който да заменя издадените от Белград лични карти при влизане в страната.

Същевременно се предвиждаше от днес да започне смяна на издадените в Сърбия регистрационните табели на автомобилите, които се управляват в Косово. Мерките, които са реципрочни, засягат най-вече косовските сърби, които живеят в предимно в Северно Косово.

Напрежение и блокади на границата между Сърбия и Косово, чуват се сирени за въздушна тревога

Косовските власти решиха да отложат прилагането на решенията с един месец след среща на държавния връх на Косово с американски и европейски партньори, като САЩ са поискали решението на косовското правителство да бъде отложено с 30 дни.

Министър-председателят на Косово Албин Курти каза на пресконференция днес, че граничните пунктове ще бъдат отворени, когато всички барикади бъдат премахнати. Курти посочи, че в неделя вечерта е имало стрелба по посока на косовската полиция и девет барикади с въоръжени мъже, които са спирали гражданите.

Четиринадесет години след като Косово обяви независимост от Сърбия, около 50 000 сърби, живеещи в северната част на страната, използват регистрационни номера и документи, издадени от сръбските власти, отказвайки да признаят институциите в столицата Прищина. Косово е признато като независима държава от повече от 100 държави, но не и от Сърбия и Русия, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини