Турция заяви готовност да намали напрежението между Сърбия и Косово

  • 01 август 2022 10:17

  • 1393
  • 1
Турция заяви готовност да намали напрежението между Сърбия и Косово
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу е разговарял с колегите си от Сърбия и Косово, пред които е изказал готовност Турция да помогне за намаляване на създалото се напрежение между тях, предаде турската частна телевизия НТВ.

Чавушоглу е провел отделни телефонни разговори със сръбския министър на външните работи Никола Селакович и с косовската външна министърка Доника Гервала във връзка с напрежението на границата между двете страни. 

Пред събеседниците си турският министър е казал, че Турция винаги е отдавала важност на мира и стабилността на Балканите и че не е в ничий интерес да се създава ново напрежение.

Напрежение и блокади на границата между Сърбия и Косово, чуват се сирени за въздушна тревога

Чавушоглу е добавил, че здравият разум трябва да надделее, а Турция е готова да направи всичко възможно за намаляване на напрежението.

Етнически сърби в Северно Косово блокираха вчера пътища близо до два контролно-пропускателни пункта със Сърбия в знак на недоволство срещу решение на правителството на Косово да сменя регистрационни номера и лични документи, издадени от сръбските власти, с такива, които самото то е издало. Мярката трябваше да влезе в сила от 1 август, но снощи правителството в Прищина заяви, че след обсъждания с партньорите от Европа и САЩ е решило да отложи прилагането на реципрочната мярка, касаеща регистрационните табели на автомобилите и картите за самоличност, припомня хронологията на събитията БТА.

Владимир Василев
1393 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ангел

2022.08.03 | 18:34

1
Така ще го намали, че със сигурност ще пламне война...!

Добави коментар

Водещи новини