Адела Пъшкова (анализатор): Конфликът Сърбия-Косово е латентен и ще остане такъв дълго време

  • 02 август 2022 11:30

  • 780
  • 2
Адела Пъшкова (анализатор): Конфликът Сърбия-Косово е латентен и ще остане такъв дълго време
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Конфликтът Сърбия-Косово е латентен и ще остане такъв дълго време. Това е мнението на международния наблюдател Адела Пъшкова.

В ефира на "Твоят ден" на NOVA NEWS тя припомни, че подобни сблъсъци и ескалация на напержението в региона е имало и през септември 2021 година, като причината отново е била сходна. Ето защо и случващото се на границата между Сърбия и Косово в момента не я е изненадало. 

Ситуацията в Северно Косово започна да се успокоява

„Може би тази година това направи малко по-силно впечатление у нас, заради ситуацията в Украйна и войната там, което създава логични страхове и опасения, че Балканите, които са известни като буре с барут, може да бъдат разтърсени от нов регионален конфликт. Предполагам, че това няма да се случи, тоест аз не го очаквам”, посочи Пъшкова.

"Ние не сме страна по конфликта – това на първо място трябва да бъде казано", смята наблюдателят. В същото време тя изрази учудване от липсата на реакция от българските власти. "Досега аз не чух реакция на София по тази тема. Факт е, че нямаше никаква реакция”. 

Според нея, докато няма договор за взаимно признаване между Сърбия и Косово, няма как да има спокойствие около границата. "Конфликтът може да се използва като лост за натиск върху различни държави, включително и върху ЕС да приеме по-скоро държави-кандидати с цел избягване на по-сериозен конфликт", допусна още Адела Пъшкова.    

Росица Валентинова
780 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.02 | 12:03

2
ПЪШКОВА , ЦЯЛ ЖИВОТ ТВОИТЕ АНАЛИЗИ НИ ДЕЙСТВАТ КАТО ПЪШКА НА Г ЪЗ.

2022.08.02 | 11:38

1
ПРИМИТИВНА ЧЕРВЕНА КРАВА

Добави коментар

Водещи новини