Турция се надява Русия да не заеме негативна позиция по иранското ядрено споразумение

  • 13 март 2022 14:58

  • 2269
  • 4
Турция се надява Русия да не заеме негативна позиция по иранското ядрено споразумение
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Турция се надява, че Русия няма да заеме негативна позиция  в разговорите за съживяването на иранското ядрено споразумение от 2015 година, които бяха спрени от искане на Москва, отправено в последната минута, каза днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от БТА.

Преговарящите са в последния етап от дискусиите за възстановяване на споразумението, с което се вдигнаха санкциите срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената програма на Техеран, възприемана от Запада като прикритие за разработване на ядрено оръжие.

Руското министерство на отбраната: Украински бойци искат да взривят експериментален ядрен реактор в Харков

Преговорите обаче могат да се провалят заради изискване на Русия за гаранции, които да защитят търговията ѝ с Иран, след като Москва се сблъска с вълна от санкции, заради инвазията си в Украйна.

Пред репортери след приключването на дипломатическия форум в южния турски град Анталия Чавушоглу каза, че една негативна позиция на Москва би засегнала всеки, включително Русия.  

Чавушоглу каза съобщи също така днес, че още се водят разговори с талибаните в Афганистан за управлението на летището в Кабул.

Вчера Чавушоглу разговаря с  външния министър на временното правителство на талибаните Амир Хан Мутаки.

Турция заяви, че е готова да участва в управлението на международното летище в Кабул заедно с Катар, след като ръководството на Афганистан бе поето от радикалното движение на талибаните през август, но само ако са изпълнени изискванията на Турция за сигурност.

На въпрос за отправената покана към талибански представители да присъстват на дипломатическия форум в Анталия този уикенд Чавушоглу отговори, че това не означава, че Турция признава талибанската власт, но допълни, че временното правителство в Афганистан трябва да бъде чуто.

Мая Йорданова
2269 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ВънСатаНАТОотЗемитеНи

2022.03.13 | 18:19

4
Само иранците могат да еват мамата краварска,като смачкат главата на развъдника на тероризма.

2022.03.13 | 18:11

3
А защо въобще някой се интересува от позицията на руските фашисти?
ВАГИНИР ПУТЬО

2022.03.13 | 16:34

2
... 500 ГОДИНИ ПОД ТУРСКО,НА РОДНАТА ЗЕМЯ СА ЖИВЕЛИ ПОРОБЕНИ БЪЛГАРИ С БЪЛГАРСКА АЗБУКА,ПИСМЕННОСТ И КУЛТУРА...С КОЛОНИАЛНИ ВОЙСКИ И БЪЛГАРСКО ОПЪЛЧЕНИЕ РУСНАЦИТЕ ЗАГРАБВАТ ЗЕМЯТА И НИ ПРЕВРЪЩАТ ОТ БЪЛГАРИ В СЛАЙНЯНИ,ВКЛЮЧАЯ АЗБУКАТА И КУЛТУРАТА НИ...ЖИВЕЕМ В РУСКИЯТ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА.РУСНАЦИТЕ НЕ СА РАЖДАНИ,А СА ИЗСРАНИ И ЗА ТОВА СА ТОЛКОВА ГНУСНИ.СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ,ОВЛАСТЕНИ ОТ ПУТЬОВАТА ПРЕВРАТАДЖИЙКА МУТРАФОНОВА ВИЛНЕЯТ ИЗ РУСКИЯ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА
фен

2022.03.13 | 15:30

1
Не вярвам Русия да има интерес да паднат санкциите за Иран в момента, и да им разрешат да вдигнат износа на петрол точно сега! Сещайте се сами!!

Добави коментар

Водещи новини