Преговорите за иранската ядрена сделка са на деликатен етап

  • 15 януари 2022 18:08

  • 782
  • 1
Преговорите за иранската ядрена сделка са на деликатен етап
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Преговорите за съживяване на международното споразумение за иранската ядрена програма са на деликатен етап. Ръководителите на делегациите на Иран и на европейските страни по сделката са се прибрали у дома за кратки консултации и ще се върнат във Виена в понеделник, съобщи иранската държавна информационна агенция ИРНА, цитирана от Франс прес.

Преговорите в австрийската столица ще продължат днес и утре на експертно равнище.

Сега сме на етап от преговорите, когато обсъждаме трудни въпроси. Темите, по които вече има постигнато принципно съгласие, се отмятат писмено, отбеляза ИРНА.

Преговорите във Виена за съживяване на иранската ядрена сделка бяха възобновени в края на ноември след петмесечно прекъсване. Целта им е Съединените щати да се върнат в споразумението, а Иран да започне отново да спазва задълженията си по него.

Вчера върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел каза, че атмосферата на преговорите се е подобрила, и прогнозира, че е възможно преговорите да се увенчаят с успех "през следващите седмици".

След като тогавашният президент Доналд Тръмп оттегли през 2018 г. Съединените щати от договореното през 2015 г. споразумение, страни по сделката с Иран остават Китай, Русия и трите европейски сили - Франция, Германия и Великобритания, посочва БТА.

САЩ и Израел търсят допирни точки в противодействието на иранската ядрена програма

Константин Тодоров
782 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.17 | 14:28

1
Не е деликатен, деликатесен е! Нали pязаният е деликатес за някои делегации...

Добави коментар

Водещи новини