Северна Македония води паралелно разследване за катастрофата на АМ "Струма"

  • 28 ноември 2021 19:36

  • 1893
  • 0
Северна Македония води паралелно разследване за катастрофата на АМ "Струма"
© bulphoto (архив)

Все още няма категорична версия за катастрофата на магистрала "Струма", в която загинаха 45 души. Северна Македония скърби за загиналите в катастрофата свои граждани - всички разходи по транспортирането на телата и погребенията ще бъдат за сметка на държавата, заяви пред БТВ македонският външен министър Буяр Османи.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 142

Все още няма водеща версия за причините за тежкия инцидент на магистрала "Струма", който отне живота на 45 души. Разследващите изключват взрив. Следствието проверява версиите за човешка грешка, лоша маркировка и сигнализация на пътя, техническото състояние на автобуса.

Македонски журналист: Тъжно е, че народите ни се сближават чрез подобни трагедии

"Ще се прави анализ дали превозното средство няма технически проблем, като повредена кормила уредба, проблем със спирачките. При установяване и причините за смъртта на водача може да се променят и версиите, защото той може да е починал от заболяване преди да катастрофира", обясни в предаването "Тази сутрин" Бойко Найденов, бивш директор на Националната следствена служба.

Ако е имало допълнителен резервоар с гориво, следва да се установи дали е имал връзка със системите за сигурност, каза още бившият следовател.

И в Северна Македония се води паралелно разследване. Разпитан е собственикът на фирмата, която притежава катастрофиралия автобус. Във Фейсбук профила си Беким Хаджиу призна, че е бил заедно с туристите в Истанбул и каза, че съжалява за фаталния инцидент.

Малката община Студеничани загуби най-много хора в катастрофата. Кметът посети двама от оцелелите в болницата.

Зулейха има рана на ръката, Ебип е добре.

"От удара не може да се случи толкова голям пожар, хората загинаха от пожара, а не от самата катастрофа", смята Ебип.

Властите проверяват защо без редовни документи автобусът е минавал безпроблемно границите, каза пред bTV македонският външен министър Буяр Османи. 

"Очевидно е имало проблеми във функционирането на компанията, фирмата е имала лиценз. Но конкретният автобус не е имал редовни документи“, посочи той.

Съдебни лекари от Република Северна Македония се очакват у нас, за да може да се ускори процесът по идентификация на загиналите в катастрофата.

Властите в Северна Македония ще поемат всички разходи за погребенията на загиналите 45 души.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 142
Мая Йорданова
1893 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини