Турция ще помага на Афганистан, без да признава талибаните

  • 14 октомври 2021 21:21

  • 729
  • 0
Турция ще помага на Афганистан, без да признава талибаните
© Getty Images/Guliver

Правителството на Турция заяви, че е готово да окаже помощ на Афганистан, без обаче да признава режима на талибаните, съобщава АФП, като се позовава на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

"Ние изтъкнахме пред международната общност важността от установяване на контакт със сегашното правителство на талибаните. Но признаване на режима и поддържане на контакт са две различни неща", каза Чавушоглу след среща в Анкара с външния министър във временното правителство на талибаните Амир Хан Мутаки.

Афганистанската икономика не трябва да рухне, добави той, като призова страните, които "замразяват афганистанските сметки в чужбина, да действат по-гъвкаво, за може заплатите да бъдат плащани".

След като талибаните поеха контрола над Афганистан в средата на август и установиха ислямистки режим, на страната бяха наложени строги международни санкции - банките са изправени пред недостиг на средства и служителите не получават заплати.

Днешната среща в Анкара е първата между делегация на талибаните и турски министър, отбелязва АФП, като припомня, че режимът на талибаните все още не е получил международно признание.

Ние обсъдихме също с тях /делегацията/ какво може да се направи, за да се избегнат допълнителни миграционни потоци, каза още Чавушоглу, като изтъкна, че някои афганистански мигранти желаят да "се върнат в Афганистан".

Ердоган: Турция иска да създаде работна група за Афганистан

Турция редовно изтъква, че е приела вече пет милиона бежанци и мигранти, от които около 3,7 милиона сирийци и близо 420 000 афганистанци. Чавушоглу поиска също афганистанските жени да могат да се върнат на работа и момичетата - на училище, като увери, че няма "изискване или предварително условие" от страна на Анкара в този смисъл, но "очаквания също и от страна на други мюсюлмански страни".

Турският външен министър каза, че на срещата са били обсъждани полетите от летището в Кабул, след като талибаните поискаха помощта на Анкара по този въпрос, съобщава Асошиейтед прес.

Турция работи заедно с Катар за отваряне на летището в Кабул за международни полети. Но е небоходимо извършване на ремонти преди да може да се подновят полетите, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
729 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини