Новият талибански режим в Афганистан ще преговаря с ЕС и САЩ

  • 12 октомври 2021 07:55

  • 574
  • 0
Новият талибански режим в Афганистан ще преговаря с ЕС и САЩ
© Getty Images/Guliver (архив)

И.д. външен министър на Афганистан Амир Хан Мутаки заяви, че новият талибански режим в Афганистан ще преговаря с ЕС и САЩ днес в Доха, съобщи Франс прес.

"Имаме позитивни срещи с представители на други страни", добави Мутаки на пресконференция в катарската столица, като подчерта, че талибаните искат "позитивни отношения с целия свят". "Вярваме в равностойните международни отношения" и смятаме, че подобни отношения могат да спасят Афганистан от нестабилността, подчерта той.

САЩ започват първи разговори с талибаните

Говорителката на ЕС Набила Масрали уточни, че на срещата в Доха ще присъстват и представители на САЩ. Това е неформална среща на техническо равнище и не представлява признание на талибанското правителство, подчертава тя. На срещата ще бъдат обсъдени свободата на движение на лицата, желаещи да напуснат Афганистан, достъпът до хуманитарна помощ, правата на жените и начините да се попречи на страната да стане отново убежище на терористични групи.

ЕС се опитва преди всичко да предотврати срив в Афганистан, подчерта ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел. "Не можем да се задоволяваме да стоим и да чакаме. Трябва да действаме, и то бързо", добави той.

След провала си в Афганистан НАТО трябва да разговаря с талибаните само на езика на дипломацията, заяви представителят на талибаните и заместник-министър на информацията и културата във временното правителство на страната Забиула Муджахид, цитиран от ТАСС. Последните 20 години показаха, че нападенията срещу талибаните не работят, подчерта той в изявление пред местната телевизия "Ариана нюз".

В момента най-актуалният въпрос за талибаните и НАТО е борбата с международния тероризъм, добави Муджахид. 

Радина Лазарова
574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини