Лидерите на Г-20 ще обсъдят Афганистан на извънредна онлайн среща

  • 12 октомври 2021 09:02

  • 210
  • 0
 Лидерите на Г-20 ще обсъдят Афганистан на извънредна онлайн среща
© Getty images (архив)

Лидерите на страните от Г-20 ще се съберат днес на извънредна онлайн среща за Афганистан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ще бъде обсъдена хуманитарната криза и проблемите със сигурността в централноазиатската страна, както и подхода към талибаните.

Ситуацията в Афганистан се влоши рязко, след като твърдолинейното ислямистко движение взе властта в страната след изтеглянето на американските и други западни въоръжени сили след почти 20-годишна окупация.

Новият талибански режим в Афганистан ще преговаря с ЕС и САЩ

Правителствата по света обсъждат как да помогнат на афганистанското население. Около 3,5 милиона афганистанци бяха принудени да напуснат домовете си и страната се нуждае от спешна финансова помощ. Ако не я получи, според мнозина има опасност от катастрофа, имайки предвид сушата и наближаващата зима. Засилват се опасенията, че икономиката и здравната система на страната са на ръба на колапса.

ООН предупреди неотдавна, че близо 1 милион афганистански деца са изложени на опасност от глад с приближаването на зимата.

Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш подчерта вчера, че светът трябва да предотврати срива на икономиката на Афганистан чрез спешни финансови мерки. "Мисля, че международната общност действа прекалено бавно", добави той.
 
Гутериш призова талибаните да спазят обещанията си и да позволят на жените да работят и да получават образование.

"Осемдесет на сто от афганистанската икономика е неформална и жените играят важна роля в нея. Без тях няма надежда икономиката и общество да се възстановят", подчерта той. "В същото време "афганистанците не могат да бъдат подлагани на колективно наказание заради действията на талибаните", добави генералният секретар на ООН.

Валери Зайцев
210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини