Тайван купува оръжия за още 619 млн. долара от САЩ

  • 02 март 2023 12:31

  • 342
  • 1
Тайван купува оръжия за още 619 млн. долара от САЩ
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съединените щати одобриха продажбата на нови оръжия на стойност 619 милиона долара на Тайван, включително ракети за неговите изтребители F-16, съобщава "Ройтерс".

Решението идва, след като островът алармира за широкомащабни китайски военновъздушни маневри в близост до територията му за втори пореден ден.

Продажбите на оръжие вероятно ще влошат още повече и без това обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин, който многократно е настоявал за прекратяването на подобни сделки, тъй като ги смята за неоправдана подкрепа за Тайван - демократично управляван остров, който Китай счита за своя територия.

Вчера Пентагонът съобщи, че Държавният департамент на САЩ е одобрил евентуалната продажба на Тайван на оръжие и оборудване, което включва 200 противовъздушни усъвършенствани ракети въздух-въздух със среден обсег (AMRAAM) и 100 AGM-88B

"Предложената продажба ще допринесе за способността на получателя да осигури защитата на своето въздушно пространство, регионалната сигурност и оперативната съвместимост със Съединените щати", се посочва в изявление.

Министерството на отбраната на Тайван пък заяви, че ракетите ще помогнат за "ефективна защита на въздушното пространство за справяне със заплахи и провокации от страна на комунистическата армия".

Raytheon Technologies и Lockheed Martin са главните изпълнители на поръчката. Китай наложи санкции и на двете американски компании заради продажбите им на оръжия на Тайван.

През последните три години Тайван, който Китай счита за своя територия, се оплаква от засилени китайски военни действия близо до острова, тъй като Пекин все по-настоятелно отстоява претенциите си за суверенитет.

Тайланд приема хиляди американски войници за учения

По данни на Министерството на отбраната на Тайпе през последните 24 часа са засечени 21 китайски самолета в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

Китай твърди, че дейностите му в района са оправдани, тъй като се опитва да защити териториалната си цялост и да предупреди Съединените щати да не "влизат в заговор" с Тайван, въпреки че това гневи Тайпе.

Вчера Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че 19 изтребителя J-10 са прелетели над югозападния край на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова, макар и по-близо до китайския бряг, отколкото до този на Тайван.

Чуждите самолети обаче не са пресекли чувствителната средна линия на Тайванския проток, който служеща като неофициална граница между двете страни, но над която китайските военновъздушни сили прелитат почти ежедневно от миналия август насам.

Не е имало стрелба и китайските самолети са летели в тайванската зона за идентификация на противовъздушната отбрана, а не в нейното териториално въздушно пространство.

Зоната за идентификация на противовъздушната отбрана е по-широка зона, наблюдавана и патрулирана от Тайван, която е въведена, за да даде на острова повече време за реакция на евентуални заплахи.

Въпреки че демократично избраното тайванско правителство многократно е предлагало преговори с Китай, то подчертава, че островът ще се защити, в случай че бъде нападнат, и заявява, че само тайванският народ може да решава собственото си бъдеще.

 

Калина Христова
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.02 | 12:55

1
glupci palnete gushata na kravarite no kakvoto i da ste kupili s u kitai niamate shans podlogi kravarski

Добави коментар

Водещи новини