Тайван предложи на Китай помощ за справяне с рязкото увеличаване на новите случаи на коронавирус

  • 01 януари 2023 21:37

  • 1364
  • 6
Тайван предложи на Китай помощ за справяне с рязкото увеличаване на новите случаи на коронавирус
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Тайванската президентка Цай Ингвен предложи на Китай "необходимата подкрепа" за справяне с рязкото увеличаване на новите случаи на коронавирус, но заяви, че китайските военни действия в близост до острова не допринасят за мира и стабилността в региона, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32653

Миналия месец Китай рязко промени политиката си за овладяване на инфекциите и започна да премахва ограничителните мерки, които бяха сред най-строгите в света. Някои международни здравни експерти предполагат, че това  до голяма степен е довело до безконтролно разпространяване на коронавируса и че всеки ден в Китай се заразяват милиони хора.

В традиционното си новогодишно обръщение Цай посочи, че всички са станали свидетели на увеличаването на новите случаи в Китай.

"Ние сме готови да предоставим необходимата подкрепа, за да помогнем на повече хора да се измъкнат от пандемията и да имат една здрава и безопасна нова година", заяви тя.

Тайван и Китай неведнъж са влизали в пререкания относно мерките за контрол на разпространението на коронавируса.

Китай критикува Тайван за неефективност при овладяването на на пандемията, след като през миналата година вътрешните инфекции рязко се увеличиха. Тайпе от своя страна обвинява Пекин в липса на прозрачност и в опит за намеса в доставките на ваксини за Тайван, което китайските власти отричат.

Франция призова партньорите си от ЕС да тестват пътниците от Китай за коронавирус

Цай повтори призива си за диалог с Китай и каза, че войната не е вариант за решаване на проблемите.

В новогодишното си обръщение китайският президент Си Цзинпин спомена Тайван съвсем бегло, като посочи, че хората от двете страни на Тайванския проток са "част от едно и също семейство". Той не каза нищо за стремежа си да постави острова под китайски контрол.

Цай заяви в отговор на журналистически въпрос, че е забелязала "по-меките" думи на Си.

"Искам обаче да напомня на хората, че военните действия на Китайската народноосвободителна армия в близост до Тайван не допринасят за отношенията между нас, нито за мира и стабилността в региона", допълни тя.

Малко след обръщението на Цай Тайпе съобщи, че през последните 24 часа 12 китайски военни самолета са прекосили средната линия на Тайванския проток, отбелязва БТА.

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1364 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.01.02 | 08:00

3
Престанете с лъжливата пропаганда!На Нова година в Пекин бе човек до човек игла няма къде да хвърлиш и празнуваха

2023.01.02 | 08:08

6
Лъжата на глобалистите за контрол на населението се срути дори в комунделски китай. Никой режим не върви срещу мнозинството хора за дълго време, освен българският мимикриращ пост комунизъм.

2023.01.02 | 08:01

4
В Ухан не можеше да минеш от народ
Емѝ...

2023.01.02 | 05:37

1
Нормално е развитите държави да помагат на изостаналите, но в случая изостаналата държава е диктатура на злобен и комплексиран дебил, така че ще мрат яко.

2023.01.02 | 08:02

5
Тайванско Тайпе е изостаналата държава, управлявана от наследствен фашистки режим. Якото мране го видяхме

2023.01.02 | 07:53

2
При комундетата, с добро не става

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини