Тайланд приема хиляди американски войници за учения

  • 28 февруари 2023 14:48

  • 646
  • 2
Тайланд приема хиляди американски войници за учения
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Тайланд и САЩ започнаха военни учения с участието на над 7000 военнослужещи от 30 страни. За първи път маневрите ще включват и компонент с фокус върху космоса, предаде Ройтерс.

Ученията "Златна кобра" (Cobra Gold), които се провеждат от 1982 г., са едни от най-старите многонационални военни учения в света и са най-големите по рода си в Югоизточна Азия. Тези маневри са и важна платформа за Вашингтон за укрепване на съюзите в Азия в сегашните времена на все по-засилена геополитическа надпревара с Китай, отбелязва Ройтерс.

След като по време на пандемията участието на САЩ беше ограничено, тази година за маневрите пристигнаха около 6000 американски войници, съобщи адмирал Джон Акилино, началник на Индо-тикоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ. Това е и най-големият им брой за последните десет години.

"С нашите партньори ще проведем комбинирани операции по суша, въздух, вода, както и в киберпространството", каза пред репортери Акилино.

По думите на адмирала ученията, които ще продължат до 10 март, имат за цел да покажат и че общите действия са залог за мира, стабилността и благоденствието в Индо-тихоокеанския регион.

В последно време напрежението между Китай и САЩ в региона нарасна заради все по-голямата настъпателност на Пекин в Южнокитайско море и по отношение на самоуправляващия се остров Тайван.

Тази година за първи път ученията ще включват и отработване на действия в космическото пространство, чиято основна задача ще бъде да се изясни отражението на явления като магнитните бури върху военните операции, комуникации и спътници, съобщи американското посолство в Банкок.

Тайланд подписа договор за покупка на израелски дронове

Поради тази причина в настоящото издание на "Златна кобра" ще се включат и военни и граждански космически агенции от Тайланд, САЩ и Япония, допълва дипломатическата мисия.

Тази година в ученията ще участват 7394 военнослужещи от 30 страни. Седемте страни постоянни участници в "Златна кобра" включват още Япония, Сингапур, Южна Корея, Малайзия и Индонезия.

Китай, Индия и Австралия ще се включат в частта на ученията за отработването на действия за оказване на хуманитарна помощ, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
646 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
педераса Еми – кенеф и спермояд

2023.02.28 | 16:04

1
Лапал съм чурката на тайландска красавица.
русия е кенеф

2023.02.28 | 16:48

2
Това рузнаците сте баси гнусното племе, честно.

Добави коментар

Водещи новини