Армията на САЩ засилва присъствието си в Азия

  • 22 март 2023 14:01

  • 357
  • 3
Армията на САЩ засилва присъствието си в Азия
© Getty Images (архив)

Президентът Фердинанд Маркос-младши днес заяви, че по силата на отбранителното споразумение със САЩ в различни региони на Филипините ще бъдат разположени четири нови военни бази, включително в провинция, която има излаз на Южнокитайско море, съобщи Ройтерс.

Миналия месец Маркос предостави на САЩ достъп до четири обекта, освен вече съществуващите пет локации, в рамките на споразумението за засилена отбрана от 2014 г. (EDCA) за сътрудничество в областта на отбраната. Това се случва на  фона на нарастващия интерес на Китай в Южнокитайско море и към Тайван.

Има четири допълнителни обекта, разпръснати из Филипините - има няколко в северната част, има няколко около Палаван, има и някои на юг, каза Маркос пред журналисти при отбелязване годишнината от основаването на филипинската армия.

EDCA позволява на САЩ достъп до филипинските бази за съвместно обучение, предислоциране на оборудване и изграждане на съоръжения като писти, складове за гориво и военни жилища, но това не е постоянно присъствие.

„Филипините и САЩ скоро ще обявят местоположението на базите“, добави Маркос, като уточни, че тези обекти ще стимулират способността на страната да защитава "източната част" на най-големия си остров Лусон. Той е най-близкият главен остров на Филипините до самоуправляващия се Тайван, за който Китай претендира, че е негова територия.

В Полша беше разположен постоянен гарнизон на американската армия

Китайското външно министерство днес потвърди позицията си, че американската страна увеличава напрежението, като засилва военното си присъствие в региона, като добави, че страните трябва да бъдат "бдителни" и да избягват да бъдат използвани от САЩ.

Вашингтон е поел ангажимент за инвестиране на стойност 80 млн. долара в инфраструктура в петте съществуващи военни обекта, припомня БТА.

Без да дава подробности, Маркос заяви, че е запознат с "нововъзникваща заплаха" за територията на страната му, която според него ще изисква "корекции в нашата стратегия".

Владимир Василев
357 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мани, мани

2023.03.23 | 03:49

3
wikipedia.org/wiki/United_States_war_crimes
ФАЩ

2023.03.22 | 14:09

1
фащ са окупирали целия свят. глобализацията е англосаксонската нова колонизация.
русия е кенеф

2023.03.22 | 14:16

2
Ко речи, ко?

Добави коментар

Водещи новини