Поредна китайска провокация спрямо Тайван

  • 09 януари 2023 07:38

  • 981
  • 4
Поредна китайска провокация спрямо Тайван
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Поредна китайска провокация спрямо Тайван. Тайван осъди Китай за провеждането на вторите му военни бойни учения около острова за по-малко от месец. Министерството на отбраната заяви, че е засякло 57 китайски самолета, съобщава Ройтерс.

Китай гледа на демократично управлявания Тайван като на своя собствена територия и засилва военния, политически и икономически натиск, за да отстоява тези претенции.

Командването на Народната освободителна армия заяви, че неговите сили са провели съвместни патрули за бойна готовност и действителни бойни учения в морето и въздушното пространство около Тайван, фокусирани върху наземни удари и морски нападения, пише news.bg.

Целта е била да се тестват съвместни бойни способности и решително да се противодейства на провокативните действия на външни сили и сепаратистките сили за независимост на Тайван.

Президентството на Тайван съобщи, че Китай отправя безпочвени обвинения и остро осъди ученията, заявявайки, че мирът и стабилността на Тайванския пролив и региона са обща отговорност както на Тайван, така и на Китай. Позицията на Тайван е ясна - нито ще ескалира конфликти, нито ще провокира спорове, а твърдо ще защитава своя суверенитет и сигурност.

В понеделник министерството на отбраната на Тайван заяви, че през последните 24 часа е засякло 57 китайски самолета, прелетели в зоната на противовъздушната отбрана на Тайван и четири военноморски кораба.

Някои от самолетите, сред които изтребители о бомбардировачи, пресякоха средната линия на Тайванския проток, неофициален буфер между двете страни.

Тайван предложи на Китай помощ за справяне с рязкото увеличаване на новите случаи на коронавирус

В подобни учения в края на миналия месец, 43 китайски самолета са пресекли въздушното пространство на острова.

Китай, който никога не се е отказал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол, извършва редовни военни нахлувания във водите и въздушното пространство близо до Тайван през последните три години.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
981 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.01.09 | 09:46

2
И Китай ще последва съдбата на Русия.
За педерастите на НАТО

2023.01.09 | 11:07

4
Естествено, че ще я последва, особенно сега когато видяха, че НАТО е едно голямо нищо, вече нищо не ги спира
За педерастите на НАТО

2023.01.09 | 11:07

3
Естествено, че ще я последва, особенно сега когато видяха, че НАТО е едно голямо нищо, вече нищо не ги спира
За педерастите на НАТО

2023.01.09 | 08:03

1
Пак за провокация говорят тъпаците, вие не разбрахте ли, че не само САЩ може да си влиза във други държави, има и по силни от тях

Добави коментар

Водещи новини