Тайван представи първия си дрон с експлозиви

  • 14 март 2023 14:30

  • 516
  • 0
Тайван представи първия си дрон с експлозиви
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Тайван представи днес първия си дрон с експлозиви, безпилотен летателен апарат, подобен на американския модел, използван в Украйна срещу Русия, на фона на китайски военен натиск върху острова, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Военната организация Национален институт за наука и технологии "Чун-Шан" представи този нов дрон, подобен на американския модел "Суичблейд 300", използван в момента от украинските войски в конфликта им с Русия.

Произведеният в Тайван дрон е достатъчно малък, за да се носи в раница, и може да остане във въздуха 15 минути, според института "Чун-Шан". Като всички дронове от този тип, той може да се използва само веднъж и се самоунищожава при първия удар.

„Лек и преносим, ​​той (е като) голяма граната, която може да лети“, каза Чъ Липин, ръководител на отдела за изследване на авиационни системи на военния институт.

„Той е ефективен при атакуване на цели близо до нашите брегове“, добави той, отбелязвайки, че максималният радиус на полета на дрона е до 10 километра.

Тайван разработва също следващо поколение „дронове камикадзе“, включително по-големи версии за атака на по-големи разстояния, каза Чъ.

Отношенията между Китай и Тайван са обтегнати. Пекин смята острова за своя отцепила се провинция, която някой ден ще си върне, ако е необходимо със сила, посочва АФП.

Тайван купува оръжия за още 619 млн. долара от САЩ

Посещението през август миналата година на Нанси Пелоси, тогавашна председателка на Камарата на представителите на американския Конгрес, разгневи Пекин. Китай отговори, като започна най-големите военни маневри в историята си около острова.

През октомври управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) вписа своето противопоставяне срещу независимостта на Тайван в конституцията на Китай.

Американски и тайвански стратези подтикнаха Тайпе да възприеме стратегия за укрепване на отбраната си, по примера на Украйна, в случай на асиметрична война срещу Пекин.

Константин Тодоров
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини