Китай предприема мерки за справяне със сушата

  • 17 август 2022 12:31

  • 504
  • 0
Китай предприема мерки за справяне със сушата
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Китай предприема спешни мерки за осигуряване на повече вода за пострадалия от сушата басейн на река Яндзъ, като отпуска финансова помощ, опитвайки се по изкуствен начин да предизвика валежи и да разработва нови източници за доставка на вода, в момент когато рекордната гореща вълна нанася щети върху насажденията и добитъка, предаде Ройтерс.

Министерството на водните ресурси каза днес, че сушата в басейна на река Яндзъ "неблагоприятно засяга осигуряването на питейна вода за хората от селскостопанските райони и за добитъка, както и за растежа на насажденията".

Министерството призова властите на провинциите да извършат внимателна оценка на засегнатите от сушата райони и да разработят планове за поддържане на водоснабдяването, включително временни прехвърляне на на вода, разработване на нови водоизточници и разширяване на мрежата от тръби.

Климатолог: Сушите ще стават все по-тежки и по-чести

За да увеличи количествата вода надолу по течението, през следващите 10 дни най-голямата китайска ВЕЦ "Трите клисури" ще увеличи също пропускането на вода с 500 млн. куб. метра.

Фабрики в Югозападен Китай бяха затворени, след като резервоарите, използвани за генериране на енергия от вода, спаднаха до ниски нива на фона на тежката суша, отбелязва Асошиейтед прес.

Компании в провинция Съчуан, включително производители на соларни панели, цимент и урея затвориха или намалиха производството си, след като им беше разпоредено да пестят енергия в продължение на пет дни. Това се случи, след като нивата на резервоарите спаднаха, а потреблението на енергия за климатици скочи заради рекордните температури.

Енергийна компания в град Дачжоу, провинция Съчуан, където живеят 3,4 милиона души, наложи спиране на тока за по два и половина часа тази седмица, а  днес ги увеличи до три часа, съобщи шанхайското електронно издание "Пейпър". Вестник "Секюритис таймс" съобщи, че на офис сградите в столицата на провинцията град Чънду е наредено да спрат климатиците си.

Последвайте канала на

Калина Христова
504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини