Китай ограничи потреблението на ток в предприятията заради силните жеги

  • 16 август 2022 11:26

  • 409
  • 1
Китай ограничи потреблението на ток в предприятията заради силните жеги
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Китай ограничава потреблението на електричество в предприятията в югозападната част на страната заради силните жеги, които засилват търсенето в момент, когато водноелектрическите мощности изпитват недостиг на вода, съобщават държавните медии, цитирани от Франс прес.

В югозападната провинция Съчуан температурите редовно надвишават 40 градуса по Целзий през последните дни, което води до почти системно използване на климатици за охлаждането на около 84-те милиона жители. 

За производството на електричество Съчуан зависи на 80 процента от язовирите. Но реките в региона са почти пресъхнали, според китайското министерство на водните ресурси.

За да се пести ток, 19 града от провинцията са наредили на заводите и предприятията временно да спрат дейността си, според съобщение, публикувано в неделя и цитирано от официалните медии.

Мярката е в сила до събота и не се отнася за частни лица.

Някои предприятия обаче имат право да работят при ограничени мощности за някои специфични потребности.

Съчуан е ключов регион за Китай, тъй като там се произвежда литий - метал, използван при електрическите батерии.

Климатолог: Сушите ще стават все по-тежки и по-чести

Сред предприятията, спрели производството си, е и един завод, управляван от тайванския електронен гигант "Фокскон" (Foxconn), основен доставчик на американската технологична компания "Епъл" (Apple).

В резултат на ограниченията производството на литий се очаква да бъде намалено най-малко с 1200 тона, което води до скок на цените на литиевия карбонат, подчерта пред АФП анализаторката Сюзан Цзоу от специализираната кантора "Рюстад енерджи" (Rystad Energy).

Крайбрежните провинции Чжъцзян и Цзянсу на изток, както и източната Анхуей, също са въвели ограничения за ползването на ток от предприятията.

Вчера Китай обяви отново "червен" код за тревога заради прекомерно високите температури в няколко района. Вълните от горещини в Китай не са необичайни, особено на запад и на юг. Но те изглежда стават по-силни през последните години заради климатичните промени, според учените.

Калина Христова
409 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.08.16 | 12:29

1
Нали в Европа щехме да умрем, а Южна Азия да ни победи, кво става?

Добави коментар

Водещи новини