Китай и Тайланд започват съвместни военни учения

  • 15 август 2022 16:55

  • 1657
  • 1
Китай и Тайланд започват съвместни военни учения
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Китай и Тайланд започнаха вчера съвместни военни учения в Североизточен Тайланд - първите след дълго прекъсване заради КОВИД-19, съобщи тайландската армия, цитирана от Франс прес.

Маневрите под кодовото наименование "Атака на сокола" идват след най-големите в историята китайски военни учения около Тайван в отговор на визитата на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси на острова, който Пекин смята за своя отцепила се провинция.

Съвместните китайско-тайландски маневри се провеждаха всяка година от 2015 г. до появата на КОВИД-19. Тазгодишните учения, които ще се състоят от 14 до 25 август, целят "да се засилят връзките и разбирателството" с Китай, каза началникът на тайландските военновъздушни сили Прапас Сорнчайди.

Китай изпрати за ученията изтребители, бомбардировачи и самолети за ранно предупреждение, съобщи тази седмица китайското министерство на отбраната и допълни, че маневрите ще включват трениране на "подкрепа от въздуха, въздушни удари по наземни цели и разполагане на войскови подразделения с различна големина".

Китай изпраща бойни самолети в Тайланд за съвместни учения

Вашингтон казва, че е обезпокоен от засилващото се присъствие на Китай в региона и започна на свой ред тази седмица съвместни маневри със съюзниците си в Индонезия, посочва АФП.

Тайланд от няколко години се стреми да засили връзките си с Китай в областта на отбраната. Страната е сред първите закупили китайско военно оборудване по силата на споразумение, подписано през 2017 г., припомня АФП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1657 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.16 | 09:41

1
СПОРЕД ДРЕВНИТЕ ХОРА, КАТО НАЗОВЕШ ИМЕТО НА ДЕМОНА МОЖЕШ ДА ГО УНИЩОЖИШ- САЩ (ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО).

Добави коментар

Водещи новини