Суша мори половин Китай

  • 25 август 2022 09:24

  • 255
  • 2
Суша мори половин Китай
©
Слушай новината Слушай новината

Половината от обширната територия на Китай страда от силна или по-слаба суша заради рекордните температури това лято - водата намалява, включително в Тибет, сочат официални данни, цитирани от Франс прес.

От 1961 г. - откакто в страната се събират метерологични данни, в Китай никога не е имало толкова горещо лято с толкова силни и продължителни жеги.

Редица големи градове регистрираха най-горещите дни, откакто съществуват - в югозападните райони до 45 градуса по Целзий. Започнаха да пресъхват много реки, сред които и най-голямата - Янцзъ.

Сушата обхваща половината площ на страната - на места по-силна, другаде по-слаба, показва карта, разпространена вчера от националната метеорологична служба. Засегната е по-специално широка ивица земя, която включва южната част от автономен планински Тибет и се простира до източното крайбрежие, където е концентрирана голяма част от китайската икономика. Тази обширна зона с над 370 милиона жители е по поречието на река Янцзъ.

Според метеоролозите сушата в някои части на Тибет е "силна" и дори "изключителна".

Китай е изправен пред недостиг на електроенергия

Тези условия са предизвикателство за селското стопанство - в страната бездруго са малко обработваемите земи. Сушата създава проблеми по-специално за култури като ориза и соята, чието отглеждане изисква много вода.

Вчера правителството реши да деблокира специален пакет от 10 милиарда юана (близо 1,5 милиарда евро) в подкрепа на земеделието, съобщи държавната телевизия. Сумата ще послужи предимно за подсигуряване на есенната оризова реколта.

Пресъхването на водоизточниците, подхранващи язовирите, принуждава властите по места да въвеждат режим на тока - хората пускат климатиците на максимум, за да се разхладят. 

Калина Христова
255 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ukraina55

2022.08.25 | 09:49

1
Горете китаици, така ви се пада като поткрепяте един руски убиец Путин сега ще горите, пожелавам ви китаици всичките ви реки да пресъхнат и да ядете кал като руските убици на жени и деца.

2022.08.25 | 11:23

2
+++++

Добави коментар

Водещи новини