Китай се опасява от американски санкции

  • 01 май 2022 08:09

  • 1941
  • 6
Китай се опасява от американски санкции
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китайските регулаторни органи проведоха извънредна среща с местни и чуждестранни банки, за да обсъдят как могат да защитят китайските активи в чужбина от санкциите на САЩ. Според Financial Times, Китай иска да се предпази от санкциите на САЩ, подобни на тези, наложени на Русия след агресията ѝ срещу Украйна.

Китайските служители се опасяват, че същите мерки могат да бъдат предприети срещу Пекин в случай на регионален военен конфликт или друга криза. Въпреки сътрудничеството на ръководството на страната с Кремъл, китайските банки и компании продължават да се опасяват от бизнес с руски структури, който може да доведе до санкции от страна на САЩ.

На вътрешната среща, проведена на 22 април, присъстваха представители на Китайската централна банка и Министерството на финансите, както и местни и международни банкови мениджъри.

Администрацията на Си Дзинпин се опасяваше от възможността САЩ и техните съюзници да замразят доларовите активи на руската централна банка.

По време на срещата не бяха споменати конкретни сценарии, но се смята, че един от възможните поводи за такива санкции е китайско нахлуване в Тайван. Пекин нарича острова своя територия и заплашва с инвазия, ако Тайпе откаже да се подчини на контрола му за неопределено време.

"Ако Китай нападне Тайван, разделението между китайската и западната икономика ще бъде много по-сериозно, отколкото в случая с Русия, тъй като икономическото влияние на Китай засяга всички части на света", заяви един от участниците в срещата.

Според Андрю Колиър, управляващ директор на Orient Capital Research в Хонконг, китайското правителство е в правото си да се тревожи, "защото има много малко алтернативи, а последиците от финансовите санкции на САЩ са катастрофални".

По време на срещата китайски представители попитаха присъстващите банкери какво може да се направи, за да се защитят чуждестранните активи на страната, особено валутните й резерви в размер на 3,2 трилиона долара.

Си Цзинпин иска БВП на Китай да нарасне по-силно от този на САЩ през 2022 г.

Огромните активи на Китай, деноминирани в долари, варират от облигации на Министерството на финансите на САЩ на стойност над 1 трилион долара до офис сгради в Ню Йорк.

"Никой на място не можа да предложи добро решение на проблема. Банковата система на Китай не е готова да замрази активите си в долари или да бъде изключена от системата за обмен на съобщения Swift, както САЩ направиха за Русия", заяви един от източниците, информиран за срещата.

Някои банкери предполагат, че Китайската централна банка може да изиска от износителите да обменят всичките си валутни приходи в юани, за да увеличат доларовите си активи. Понастоящем износителите имат право да задържат част от валутните си приходи за бъдещо използване.

Други предлагат "значително" намаляване на квотата от 50 000 долара, която китайските граждани могат да изразходват всяка година за пътуване в чужбина, плащане на образование и други покупки в чужбина.

Когато един служител попита китайските банкери дали биха могли да диверсифицират активи, обезпечени с йени или евро, те отговориха, че идеята е непрактична.

Но някои присъстващи банкери се питат дали Вашингтон изобщо може да си позволи да прекъсне икономическите връзки с Китай, като се има предвид статутът му на втората по големина икономика в света, огромните му доларови активи и тесните търговски отношения със САЩ.

"За САЩ е трудно да наложат мащабни санкции срещу Китай. Това е като гарантирано взаимно унищожение в ядрена война", съгласява се Колиър.

Припомняме, че по-рано китайското външно министерство заяви, че страната не е заинтересована от Трета световна война и подкрепя мирното разрешаване на ситуацията в Украйна.

Калина Христова
1941 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.05.01 | 12:35

5
Ако Китай продаде активите си за 1 трлн. $ в американски облигации ще ги срине със земята, а заедно с тях и долара и американските акции. И точно това ще направи.

2022.05.01 | 13:20

6
Ако има кой да ги купи...
Chepchep

2022.05.01 | 09:52

3
Частен клуб за секс запознанства - easydating4u.site - ! Присъединете се и се регистрирайте! :)

2022.05.01 | 10:30

4
Викай педалите укропи.

2022.05.01 | 09:40

2
КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИ АНАЛНИЯ СЕКС ВИ Е РАЗВАЛИЛ ЗРЕНИЕТО

2022.05.01 | 09:27

1
Китайците само с плюнки ще удавят хамерите!

Добави коментар

Водещи новини