Китай наказва местни служители за фалшифициране на икономическите данни на страната

  • 27 май 2022 16:41

  • 371
  • 1
Китай наказва местни служители за фалшифициране на икономическите данни на страната
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Китай е наказал голям брой служители на статистически служби по места с понижения в длъжност и дори уволнения, заради фалшифициране на икономически данни, като част от усилията на властите за ограничаване на измамите с данни. Това съобщи Националното статистическо бюро на Китай, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

Установени са нарушения на данните през 2020 г. и 2021 г. след извършване на проверки в няколко града - Синтай в провинция Хъбей, Джънджоу в провинция Хънан, Биджи и Аншун в провинция Гуейчжоу, пише в съобщение на уебсайта си китайската статистика.

Властите в провинция Хъбей наказаха 45 служители в град Синтай, след като установиха, че при някои от регистрираните данни за промишленото производство, инвестициите в дълготрайни активи, продажбите на едро и дребно са отчетени "сериозни неточности", се посочва още в съобщението.

Властите в провинция Хънан са предприели дисциплинарни и организационни действия срещу 38 служители на националната статистика, заради нарушения при точността на данните, докато в провинция Гуейчжоу са наложени подобни наказания на 22 служители. Наказанията се изразяват в понижения или уволнения на служителите, посочват от китайската статистика.

През март китайският орган за борба с корупцията - Централна комисия за проверка на дисциплината, обеща да засили контрола над статистическата агенция на страната и да се справи с "нерешените проблеми", свързани с измамите и фалшифицирането на данни.

По-рано премиерът на Китай Ли Къцян заяви, че страната му ще се стреми към разумен икономически растеж през второто тримесечие на годината, като се опита да спре нарастващата безработица, след въвеждане на редица подкрепящи икономиката политики. Той също така гарантира, че местните икономически показатели през второто тримесечие ще бъдат публикувани "в съответствие със законите и разпоредбите".

Отдавна съществува широко разпространен глобален скептицизъм относно надеждността на китайските статистически данни, особено след като правителството си постави за цел да смекчи пазарните очаквания за задълбочаващо се забавяне на растежа на втората по големина икономика в света.

Китайският премиер: Икономическата ситуация в Китай е по-лоша, отколкото в началото на пандемията

 

Валери Зайцев
371 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.29 | 03:56

1
В събота, 28 май, бившият министър на МВР на Украйна Арсен Аваков се позова на информация от вътрешния руски щаб за загубите на Руската федерация: 33 812 души. А от ЧВК (частни военни компании) са убити 8903 души. За 92 дни военни действия на украински земи Русия загуби 42 715 души. Китай изчаква Русия да отслабне, за да си върне обратно териториите отнети от Руската империя. Путин няма да спечели Украйна и ще погуби Русия.

Добави коментар

Водещи новини