Китай ратифицира международни конвенции за принудителния труд

  • 20 април 2022 21:51

  • 658
  • 0
Китай ратифицира международни конвенции за принудителния труд
© Getty (архив)

Китай ратифицира Конвенция №29 на Международната организация по труда (МОТ) за принудителния или задължителния труд, както и Конвенция №105 за забрана на принудителния труд. Това решение бе взето днес от Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП, еднокамарния парламент на страната), предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според конвенция №29, приета през 1930 г., държавите, които са я ратифицирали, се задължават да забранят прилагането на принудителен или задължителен труд във всичките му форми в най-кратки срокове.

Тази ратификация стана факт, след като експертна комисия на МОТ изрази през февруари "дълбока загриженост" за отношението към етническите и религиозните малцинства в Китай, особено в Синцзян-Уйгурския автономен окръг, отбелязва Франс прес.

Конвенция №105, приета през 1957, допълва и уточнява редица положения в Конвенция №29. В частност тя предполага забрана на принудителния или задължителния труд, използван с цел политическо въздействие, възпитание или наказателна мярка за определени идеологически убеждения, противоположни на установената политическа, социална и икономическа система. Освен това тази конвенция задължава ратифициралите я държави да се откажат от принудителния труд "като дискриминационна мярка по отношение на расовата, социалната или националната принадлежност или вероизповеданието".

Западните страни обвиняват Китай, че е създал мрежа от трудово-възпитателни лагери, където твърдят, че са задържани до 1 милион уйгури, отбелязва АФП.

Китайските власти нееднократно са отричали наличието на подобни лагери в Синцзян-Уйгурския автономен район. Пекин твърди, че това са центрове за професионално обучение, предназначени да пазят от тероризма и сепаратизма.

През пролетта на миналата година САЩ, Канада, Европейският съюз и Великобритания въведоха санкции срещу представители на китайските власти, обвинявайки ги в участие в нарушаването на правата на уйгурите, което предизвика ответни мерки от страна на Китай, припомня АФП.

Валери Зайцев
658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини