В Пакистан убиха с камъни психично болен, осквернил Корана

  • 13 февруари 2022 21:27

  • 3235
  • 3
В Пакистан убиха с камъни психично болен, осквернил Корана
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Убийство с камъни на психично болен мъж в Пакистан стана поредният случай, при който разгневена тълпа осъжда някого на смърт заради поругаване на Корана, съобщава БНР. 

Десетки са арестуваните заради линча, извършен в отделечено село в провинция Пънджаб. Убитият предполагаемо е изгорил страници на свещената за мюсюлманите книга. Мъжът е имал сериозни психични проблеми през последните 15 години. Събралата се тълпа го е убила с камъни, а Франс прес припомня за случай от преди два месеца, при който в същата провинция ръководител на фабрика е пребит и изгорен, отново заради богохулство.

Властта в Пакистан осъди насилието, като премиерът Имран Кан обеща "нулева толерантност към тези, които взимат закона в свои ръце".

"В религията на моя Пророк не убиваш хора заради собствените си интерпретации", заяви от своя страна президентът Ашрафи.

Според правозащитни организации, обвинения в богохулство често се използват за саморазправа при персонални конфликти в Пакистан, като често от такова насилие страдат представители на малцинствата. Широко отразени бяха убийството през 2017 на студент, предполагаемо обиждал исляма в интернет, както и на християнска двойка, линчувани заради погрешни обвинения в оскверняване на Корана през 2014.

Победата на талибаните в Афганистан окуражава радикалните ислямисти в съседен Пакистан

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3235 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
фдсфг

2022.02.14 | 00:27

1
Важното е ,че имат ядрено оръжие :)))))
малкият

2022.02.14 | 07:03

3
Аз,използвам редовно корана като тоалетна хартия.Препоръчвам го на всеки за бърсане на задник

2022.02.14 | 05:12

2
важното е, че са добри наши партньори, почти в НАТО, дет се вика.

Добави коментар

Водещи новини