Пакистан обмисля да изгони френския посланик

  • 24 октомври 2021 20:41

  • 1089
  • 0
Пакистан обмисля да изгони френския посланик
© gettyimages

Пакистанска ислямистка партия се съгласи да прекрати засега започнал преди дни поход на свои привърженици към Исламабад, след като правителството даде уверения, че ще обмисли изгонване на френския посланик и освобождаване на намиращите се зад решетките лидери на радикалната фракция, псъобщи БТА.

Хиляди привърженици на забранената крайнодясна партия "Техрик-Лабаик Пакистан" (ТЛП) се отправиха на поход от източния град Лахор към столицата, за да поставят тези искания.

Кремъл: Талибаните трябва да спазят поетите задължения, за да бъдат признати от международната общност

"Въпросът за експулсирането на френския посланик ще бъде внесен за разискване в парламента", обеща министърът на вътрешните работи Шейх Рашид Ахмед, за да намали напрежението около протеста, което имаше опасност да излезе вън от контрол.

Най-малко трима полицаи и седем привърженици на ТЛП загинаха при сблъсъци, избухнали в петък по време на похода. Днес пакистанският вътрешен министър обяви, че правителството ще свали обвиненията срещу членове на ТЛП и ще ги освободи от затвора. Това важи и за лидера на партията Саад Ризви. В замяна ТЛП се съгласи да прекрати засега похода, но привържениците ѝ ще продължат седящия си протест в Муридке, малък град близо до Лахор, докато ангажиментите не бъдат изпълнени. Властите използваха корабни контейнери и изкопи, за да пресекат пътя на демонстрантите, и дори блокираха една от основните пътни артерии на Пакистан.

Лидерът на ТЛП Ризви беше арестуван през април, след като оглави протести с искане френският посланик да бъде изгонен заради публикуването на карикатури с пророка Мохамед във Франция. Правителството отказа да експулсира дипломата и вместо това по-късно през април забрани ТЛП по силата на пакистанското антитерористично законодателство - ход, приравнил партията към забранената Ал Каида и пакистанските талибани.

Радикалната фракция стана известна през 2017 г. с твърдата си подкрепа за строгите закони на Пакистан срещу богохулството, предвиждащи смъртна присъда за всеки, който бъде признат за виновен в обида към исляма или пророка Мохамед, отбелязва ДПА.

Мая Йорданова
1089 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини