Град Лахор в Пакистан стана третият най-замърсен в света

  • 23 ноември 2021 20:52

  • 1727
  • 1
Град Лахор в Пакистан стана третият най-замърсен в света
© pixabay

Лахор днес стана третият най-замърсен град в света и все повече смог обгръща културната столица на Пакистан, съобщи компания, следяща за качеството на въздуха, цитирана от БТА.

Замърсеният въздух е причинил дихателни и други болести на стотици хора. Според базираната в Швейцария информационна платформа за качеството на въздуха "Ай Кю Еър" Лахор е на трето място след Дака, столицата на Бангладеш и столицата на Монголия Улан Батор в класацията по замърсеност на въздуха.

Замърсяването на въздуха в Делхи достигна крайно опасни равнища

Увеличаващото се замърсяване на въздуха и смогът принудиха властите да наредят частично затваряне на училищата в Лахор, който някога е бил известен като град на градините. Властите казаха, че са затворили някои фабрики и някои от тях са били глобени, защото не използват технологии, помагащи за контролиране на замърсяването. Лекари съветват хората да носят маски, за да избегнат респираторни заболявания.

Рафех Алам, специалист по околната среда, който води кампания за повишаване на осведомеността сред хората за опасностите от замърсяването, каза, че много хора, включително жени и деца, са били изложени на замърсен въздух, който причинява тежки болести и призова властите да вземат съответните мерки.

В допълнение към превозните средства и индустрията, за замърсяването допринася и популярната практика сред бедни пакистански фермери да палят стърнища, преди да започнат подготовката на земята за следваща реколта. Вятърът допълнително влошава замърсяването като разнася смога из целия регион.

Мая Йорданова
1727 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Юрданка Крадлъкова

2021.11.24 | 06:19

1
Благодарение на моето управление, София е в топ 10, напредваме към топ 5 и евентуално - към първенство като стане студено.

Добави коментар

Водещи новини