Победата на талибаните в Афганистан окуражава радикалните ислямисти в съседен Пакистан

  • 18 октомври 2021 15:28

  • 582
  • 0
Победата на талибаните в Афганистан окуражава радикалните ислямисти в съседен Пакистан
© Getty Images/Guliver (архив)

В каменистите племенни региони по границата на Пакистан с Афганистан се разпространява тихо и постоянно предупреждение: талибаните се завръщат, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Талибанското движение в Пакистан, което преди години водеше кампания на насилие срещу правителството в Исламабад, беше окуражено от завръщането на власт на талибаните в Афганистан.

Изглежда, че те се подготвят да си върнат контрола над племенните региони, които загубиха преди почти седем години след голяма операция на пакистанските военни. Пакистанските талибани вече увеличават влиянието си. Местни предприемачи съобщават за доплащания, налагани от талибаните върху изпълнението на всеки договор и убийствата на тези, които се противят.

В началото на септември, например, предприемач на име Нур Ислям Давар построил малък канал недалеч от град Мир Али близо до границата с Афганистан. Изграждането му струвало не повече от 5000 долара. Въпреки това, талибаните се появили и поискали своя дял от 1100 долара. Според роднини и местни активисти Давар нямал какво да им даде и ги помолил за разбиране. Седмица по-късно той бил мъртъв, застрелян от неизвестни лица. Семейството му вини талибаните.

Пакистанските талибани, известни под името Техрик-е-талибан Пакистан или ТТП, са отделна организация от афганистанските талибани, въпреки че споделят до голяма степен същата твърдолинейна идеология и са съюзени с тях. ТТП възникна малко след 2000 г. и започна кампания с бомбени нападения и други атаки, зарече се да свали пакистанското правителство от власт и завзе властта в много племенни райони. Военните операции през десетилетието след 2010 г. успяха да го обуздаят.

Но ТТП се реорганизираше в убежища в Афганистан дори преди превземането на Кабул от афганистанските талибани на 15 август.

"Зашеметяващият успех на афганистанските талибани в разгромяването на американската суперсила окуражи пакистанските талибани. Сега те изглежда вярват, че също могат да проведат успешен джихад срещу пакистанската държава на "неверниците" и се върнаха в режим на въстание", каза Брайън Глин Уилиъмс, професор по история на исляма в Масачузетския университет, който е писал обширно за джихадистките движения.

Националната авиокомпания на Пакистан временно спря дейността си в Афганистан заради намеса на талибаните

ТТП засилва атаките си през последните месеци. Според базираният в Исламабад Пакистански институт за изследване на конфликти и сигурност повече от 300 пакистанци, включително 144 военни, са загинали при терористични атаки от януари.

Събитията в Афганистан заредиха с енергия десетките радикални религиозни партии в Пакистан, каза Амир Рана, изпълнителен директор на базирания в Исламабад Пакистански институт за изследване на мира.

Тези партии открито осъждат мюсюлманите от шиитското малцинство като еретици и от време на време изкарват хиляди хора по улиците, за да защитават своето твърдолинейно тълкувание на исляма.

Една от партиите, Техрик-е-Лабаик Пакистан има само една точка в програмата си: да защитава спорен закон срещу богохулството. Законът се използва срещу малцинствата и противници и може да подбуди тълпи към убийство по простото обвинение в обида към исляма.

Рана предупреди, че пакистанското общество, което вече е под натиска на нарастваща религиозност, е изложено на риск да се превърне в подобно на това в управлявания от талибаните Афганистан.

Според проучване на "Галъп" в Пакистан, публикувано миналата седмица, 55 процента от пакистанците биха подкрепили "ислямско правителство" като това, за което проповядват афганистанските талибани. В проучването на "Галъп" са участвали 2170 пакистанци, скоро след превземането на Кабул от талибаните.

Пакистан се въздържа едностранно да признае съставеното изцяло от талибани правителство в Афганистан, но настоява светът да работи с новите управници. Той призова Съединените щати да освободят финансовите средства на афганистанското правителство и призова талибаните да отворят редиците си за малцинства и хора, които не са членове на движението им.

Отношенията на Пакистан с афганистанските талибани са постоянен източник на тревога в Америка, където сенатори републиканци внесоха законопроект, който би довел до налагането на санкции срещу Исламабад за това, че, както се твърди, е работил срещу Съединените щати, за да доведе талибаните на власт. Обвинението разгневи Пакистан, чиито лидери казват, че той е бил помолен и е довел талибаните до масата за преговори със САЩ, което в крайна сметка доведе до споразумението, проправило пътя за окончателно изтегляне на Америка.

Връзките на Пакистан с много от афганистанските талибани датират от 80-те години на миналия век, когато Пакистан беше сборен пункт за подкрепяната от Съединените щати битка срещу съветските сили в Афганистан. В частност, групата "Хакани", вероятно най-могъщата талибанска фракция, има дълготрайни отношения с пакистанската междуведомствена разузнавателна агенция (ISI).

Талибаните: Ако санкциите срещу Афганистан останат в сила, може да се стигне до потоци от икономически бежанци

Пакистан се обърна към Сираджудин Хакани, вътрешният министър в новото талибанско правителство в Афганистан, за помощ за започването на преговори с пакистанските талибани, каза Асфандяр Мир, старши експерт в Института за мира в САЩ.

Някои фигури от ТТП в Северен Вазиристан - скалист район, който групировката някога контролираше - са готови да преговарят. Но фракциите, които са най-склонни към насилие, водени от Нур Вали Месуд, не са заинтересовани да водят преговори. Талибаните на Месуд искат да контролират Южен Вазиристан, каза Мир.

Не е ясно дали Хакани ще успее да доведе Месуд до масата за преговори, или дали новите управници на Афганистан са готови да скъсат близките си връзки с пакистанските талибани.

Според двама пакистански служители, запознати с техните искания и говорили при условие за анонимност, по време на опитите за организиране на преговори с Исламабад ТТП е изискал контрол над части от племенните региони и правото да ги управлява според стриктната си интерпретация на ислямското право, както и да задържи оръжията си.

Бил Роджо от Фондацията за защита на демокрациите, базиран в Съединените щати мозъчен тръст, каза, че Пакистан започва преговори талибаните, за да спре увеличаващите се атаки срещу военните си, но той предупреди, че "правителството отваря кутията на Пандора".

"ТТП няма да се задоволи да управлява малка част от Пакистан и неизбежно ще иска повече, отколкото му се даде", каза Роджо. "Така както афганистанските талибани искаха да управляват Афганистан, ТТП иска да управлява Пакистан", допълни той.

Константин Тодоров
582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини