Японският премиер: Страната ни драстично засилва отбранителните си позиции

  • 06 декември 2021 21:45

  • 3610
  • 1
Японският премиер: Страната ни драстично засилва отбранителните си позиции
© Getty (архив)

Япония ще укрепи фундаментално отбранителните си позиции, като ще разгледа варианти, сред които и придобиването на капацитет за удар срещу вражески бази, заяви днес премиерът Фумио Кишида, цитиран от Ройтерс.

Изказването на Кишида идва в момент, когато Токио е изправен пред настъпателния Китай и непредсказуемата Северна Корея.

Като стъпка за засилване на отбранителния си капацитет, след една година Япония ще обнови три основни документа, в които е изложена отбранителната политика на страната: Националната стратегия за сигурността, Насоки за програма за национална отбрана и Средносрочна програма за отбрана, каза още Кишида.

"За да опазим живота и препитанието на хората, ще проучим всички варианти, включително и капацитета да атакуваме вражески бази и ще засилим нашите отбранителни позиции фундаментално и с насоки за бързина", заяви Кишида в политическа реч.

Подобен капацитет ще бъде белег за промяна във военната позиция на Япония, която е ограничена от пацифистката конституция на страната след Втората световна война. В съюза си в сферата на сигурността със СAЩ, Япония ще играе ролята на щит, а те от своя страна ще играят ролята на копие.

По отношение на отговора на Япония на коронавируса, Кишида каза, че е планирал да направи възможно поставянето на бустерна доза ваксина, без да се изчаква определения в момента от правителството период от 8 месеца след втората доза.

С появата на силно заразния вариант Омикрон, който се разпространява глобално, в Япония се появиха все повече призиви за по-ранни подсилващи дози, въпреки че в страната дневните случаи на COVID-19 през последните седмици останаха сравнително малко.

Япония затваря границите си за чужденци заради варианта Омикрон

Ако инфекциите отново започнат да набират скорост, правителството ще отговори бързо с мерки, като по-строго ограничаване на някои дейности, "като същевременно внимателно търси разбиране от страна на хората", каза Кишида.

Валери Зайцев
3610 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.07 | 03:48

1
светът се готви за световна война...

Добави коментар

Водещи новини