Новият премиер в Токио: Южните Курилски острови са под суверенитета на Япония

  • 12 октомври 2021 12:10

  • 613
  • 2
Новият премиер в Токио: Южните Курилски острови са под суверенитета на Япония
© Getty images (архив)

Новият японски премиер Фумио Кишида заяви днес пред парламента, че т. нар. Северни територии, които Русия нарича Южни Курилски острови, са под суверенитета на Токио, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние трябва да решим този въпрос и да не го оставяме на следващите поколения. Правителството се стреми да сключи мирен договор с Русия и да реши проблема с принадлежността на островите", каза Фумио Кишида. Той подчерта, че е готов за трудните преговори с Москва.

В програмната си реч пред парламента в петък, новият премиер, избран на поста на 4 октомври, заяви, че мирният договор с Русия няма да бъде подписан, ако не бъдат уредени териториалните проблеми около Курилите.

През 1945 г., след края на Втората световна война, съветската армия завзема островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и островната група Хабомай, тоест Южните Курилски острови, и те са анексирани от СССР. Оттогава Япония оспорва съветския/руския суверенитет върху тези острови, което е причина двете държави да нямат подписан мирен договор след войната.

Имало е идея Паметникът на съветската армия в София да бъде даден безвъзмездно на Русия

Високопоставен член на комисията по външна политика към Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, коментира, че изявлението на японския премиер може да усложни по-нататъшните преговори с руската страна, която смята въпроса за Курилите за решен още през 1945 г. "Разбира се, в Русия няма да оставят без внимание това заявление", каза заместник-председателят на комисията Владимир Джабаров.

Валери Зайцев
613 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
тя

2021.10.12 | 13:38

2
тя и македония си е българска ама не ни я дават.

2021.10.12 | 12:50

1
Рашките не признават закони макони. Каквото грабне не пуска.

Добави коментар

Водещи новини