Японският парламент одобри Фумио Кишида за премиер

  • 10 ноември 2021 11:41

  • 257
  • 0
Японският парламент одобри Фумио Кишида за премиер
© Getty Images/Guliver (архив)

Фумио Кишида, чиято Либерално-демократическа партия спечели парламентарните избори в Япония на 31 октомври, бе одобрен днес от парламента за премиер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В горната парламентарна камара Кишида получи подкрепата на 141 от общо 242 депутати. В 465-членната долна камара, която има решаващата дума, кандидатурата му бе одобрена с 297 гласа "за".

По-късно днес новият японски премиер ще представи пред парламента състава на правителството, в което почти няма промени, с изключение на предложения за министър на външните работи Йошимаса Хаяши.

Завършил Харвардския университет, Хаяши вече е заемал няколко министерски поста, включително на отбраната, на образованието и на селското стопанство. Той оглавява група в японския парламент за насърчаване на добрите отношения с Китай. Според някои анализатори новият японски външен министър е привърженик на умерения курс към Пекин.

Смята се, че най-важният приоритет на новото японско правителство ще бъде приемането до края на годината на допълнителен бюджет в рамките на план за възстановяване от коронавирусната пандемия. Според местни медии този бюджет ще е в размер на около 30 трилиона йени (230 милиарда евро).

Фумио Кишида оглави управляващата партия в Япония и ще стане премиер

Константин Тодоров
257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини