ООН: Над половината население на Афганистан е застрашено от глад тази зима

  • 25 октомври 2021 16:25

  • 529
  • 0
ООН: Над половината население на Афганистан е застрашено от глад тази зима
© Getty Images/Guliver

Повече от половината население на Афганистан е застрашено от глад от ноември, предупреди днес ООН, цитирана от ДПА.

Комбинираните последици от сушата, въоръжения конфликт, пандемията от коронавирус и продължаващата икономическа криза сериозно застрашават достъпа на хората до храни, посочват в съвместно изявление Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO) и Световната програма по прехраната (СПП - WFP) на ООН.

Очаква се ситуацията да се влоши с приближаването на зимата, предупреждават експертите.

Всеки втори афганистанец може да бъде засегнат от глад между ноември и март, прогнозира докладът. Това е най-високият дял, отчитан за 10-те години, откакто ООН прави анализи за продоволствената сигурност в страната.

Положението в Афганистан вече е сред най-тежките хуманитарни кризи в света и милиони афганистанци ще бъдат принудени да избират между емиграция и глад тази зима, каза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Дейвид Бийзли.

Особено застрашени от глад и недохранване са децата, след като много семейства загубиха основните си източници на доходи след идването на власт на талибаните през август.

Вчера местен духовник съобщи, че осем деца са умрели от глад в западната част на Кабул. Според информацията децата са били от едно семейство, в което родителите неотдавна са починали от заболяване.

Русия днес отправи призив към Запада да помогне икономически на Афганистан, за да предотврати страната да бъде залята от наркотрафик и тероризъм, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Част от обеднялото афганистанско население или ще се включи в терористични организации, или ще се отправи към Европа, предупреди руският посланик в Афганистан Замир Кабулов.

Европа трябва да направи всичко възможно, за да убеди тези хора да си останат у дома, каза той.

ЕС увеличи обещаната помощ за Афганистан и съседите му до 1 милиард евро

Константин Тодоров
529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини