ЕС увеличи обещаната помощ за Афганистан и съседите му до 1 милиард евро

  • 12 октомври 2021 15:48

  • 202
  • 0
ЕС увеличи обещаната помощ за Афганистан и съседите му до 1 милиард евро
© Getty images (архив)

Европейският съюз ще отпусне допълнителна спешна помощ в размер на 700 милиона евро на Афганистан и съседните му страни, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Органът на изпълнителната власт на Европейския съюз обяви решението преди предстоящата по-късно през деня извънредна среща на върха на Г-20 за страната, където талибаните взеха властта преди близо два месеца. С обещаните нови средства общият ангажимент на ЕС за ново финансиране за Афганистан вече възлиза на 1 милиард евро.

По-рано Европейската комисия обеща 300 милиона евро, за да помогне за предотвратяването на срив на базовите услуги и на изчерпването на хранителните запаси в тази страна.

"Ние трябва да направим всичко по силите си, за да предотвратим голям хуманитарен и социално-икономически колапс в Афганистан", каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Лидерите на Г-20 ще обсъдят Афганистан на извънредна онлайн среща

Тя добави, че за да получават помощ в дългосрочен план, новите ислямистки управници, които превзеха Кабул на 15 август, първо трябва да изпълнят 5 условия, поставени от ЕС.

Валери Зайцев
202 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини