ООН призова Съвета за сигурност да защити човешките права в Афганистан

  • 16 август 2021 19:46

  • 488
  • 2
ООН призова Съвета за сигурност да защити човешките права в Афганистан
© Getty Images (архив)

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно призова Съвета за сигурност на световната организация "да използва всички средства на свое разположение, за да се справи с глобалната терористична заплаха в Афганистан и да гарантира, че ще бъдат спазвани основните човешки права, предадоха световните агенции.

"Получаваме смразяващи съобщения за сериозни ограничения на човешките права в цялата страна. Особено съм притеснен от информацията за нарастващ брой нарушения на човешките права срещу жените и момичетата в Афганистан", заяви той на заседание на 15-членния Съвет за сигурност.

"Ние не можем и не трябва да изоставяме народа на Афганистан", подчерта Гутериш.

Той призова световната общност и да гарантира, че Афганистан няма да стане отново безопасно убежище за терористични организации,  предава БТА.

"Призовавам всички страни, талибаните да уважават и спазват международното хуманитарно право, права и свободи", добави генералният секретар. Той отбеляза също, че като цяло бойците на талибаните са се отнесли с уважение към персонала и имуществото на ООН при поемането на контрола над страната.

Обединените нации поддържат персонал на място в Афганистан от около 3000 местни и 300 международни служители. В петък ООН съобщи, че част от този персонал е преместен в Кабул, но допълни, че нито един от представителите му не е евакуиран.

"Присъствието на ООН ще се приспособи към обстановката на сигурност. Но преди всичко, ние ще останем (в Афганистан) и ще окажем подкрепа на афганистанския народ в този момент на нужда за него", заяви Гутериш.

От Кабул идват множество съобщения за убийства и грабежи, заяви постоянният представител на Афганистан в ООН Гулам Исакзай. "Жителите на афганистанската столица живеят в обстановка на абсолютен страх", подчерта той.

Няма време да се играе на търсене на виновни, Съветът за сигурност трябва да използва всички достъпни средства, за да поискат незабавно спиране на насилието, насочените убийства и нападенията с цел отмъщение, както и за спазване на човешките права в Афганистан, да попречи на започването на гражданска война в страната и превръщането й в международен парий, подчерта той.

Исакзай добави, че говори от името на милиони хора, "чиято съдба е поставена на карта", в това число на жени и момичета, които по думите му са на път да загубят свободата си да ходят на училище, на работа и да участват в политическия, стопанския и социалния живот в Афганистан.

Дипломатът прикани съвета и ООН да не признават никакво управление, което е дошло на власт със сила и което не е приобщаващо. Исакзай ги призова да настояват за незабавно съставяне на преходна власт, която да включва всички представители на афганистанското общество.

Нападенията срещу цивилни и цивилни обекти в Афганистан трябва да спрат, заяви постоянният представител на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Линда Томас-Грийнфилд.

"Нападенията срещу цивилни и цивилни обекти трябва да спрат", каза тя пред съвета. "Човешките права и основните свободи на всички афганистански граждани, особено на жените, момичетата и представителите на малцинствените общности, трябва да бъдат зачитани."

Русия внимателно следи бързо променящата се обстановка в Афганистан, заяви пред съвета постоянният представител на Москва в ООН Василий Небензя.

"Внимателно следим стремително променящата се ситуация в Афганистан", каза той в хода на заседанието, като подчерта, че в момента "смятаме, че не е време да се поддаваме на панически настроения". "Важното е, че бяха избегнати масови кръвопролития сред гражданското население", отбеляза той.

Небензя отбеляза също, че Иран би могъл да играе важна роля в по-нататъшното развитие на ситуацията в Афганистан и усилията да се помогне на страната да постигне национално помирение. Москва продължава да се притеснява от запазващата се терористична заплаха в Афганистан. В действията си по отношение на талибаните обаче Кремъл ще се ръководи от развитието на ситуацията и от действията на самите талибани, подчерта руският представител.

Заместникът на китайския постоянен представител в ООН заяви, че страната му се надява талибаните "да се разграничат напълно от терористичните организации". Дипломатът на Пекин допълни, че Китай очаква талибаните да спазят поетите задължения по съставянето на ново открито ислямско правителство, представляващо на всички групи от населението.

Заместник-постоянният представител на Франция Натали Броудхърст заяви, че Париж призовава за незабавно прекратяване на огъня в Афганистан и спазване на нормите на международното право. "От развитието на събитията в Кабул зависят мира и сигурността не само на Афганистан, а и на целия регион", предупреди тя.

Постоянният представител на Пакистан в ООН Мунир Акрам предупреди от своя страна, че продължаването на чуждото военно присъствие в Афганистан не би довело до положителни резултати. "Сега е настъпил моментът международната общност да работи заедно, за да гарантира приобщаващо политическо решение за дългосрочен мир и сигурност", добави той.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
488 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.08.16 | 21:43

2
Как може толкова грозни и смръдливи старци да са все директори на организации и къде им отива заплатата едни зъби не може да си сложат

2021.08.16 | 20:16

1
Да, ще накарат всички да носят маски и да стоят година под арест. Ще забранят да се работи и учи. Ще има насилствени медицински процедури. Я чакай, това не го ли правеше ООН някъде?

Добави коментар

Водещи новини