На Световния ден на прехраната ООН призовава за всеобщи действия срещу глада и климатичните промени

  • 16 октомври 2021 15:54

  • 372
  • 5
На Световния ден на прехраната ООН призовава за всеобщи действия срещу глада и климатичните промени
© Getty (архив)

Организацията на обединение нации призова за повече действия срещу глада и климатичната криза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

През миналата година гладът е засегнал 811 милиона души по целия свят, въпреки че в световен мащаб се произвежда храна, достатъчна за всички, каза генералният директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Цюй Дунюй на проява в Рим по повод Световния ден на прехранатата. Това е нежелателно и неприемливо, добави Цюй. Той предупреди, че залогът е най-голям за младите хора.

През следващите години климатичните промени трябва да бъдат смекчени, за да се борим с глада и бедността, допълни Цюй. За да го постигнем, световното производство на храни трябва да стане по-ефективно и устойчиво. Потребителите трябва също да допринасят с поведението си, подчерта той.

На днешния Световен ден на прехраната трябва да бъде отправен призив за постигане на глобална сигурност в сферата на храните, каза генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно във видеоборъщение. Пандемията от коронавирус влоши световната ситуация с храните, което означава, че 3 милиарда души не могат да си позволят здравословна храна, подчерта Гутериш.

В своето послание по повод Световния ден за прехраната Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март пък говори за парадокс, свързан с това, че толкова много хора нямат достъп до питателна храна, докато близо 2 милиарда души са с наднормено тегло. Главата на Католическата църква призова бездушната пазарна логика да бъде преодоляна в борбата срещу глада, тъй като нейният фокус е единствено върху икономическата изгода.

Тази година мотото на Световния ден на прехраната е "Нашите действия са нашето бъдеще".

ООН призова Съвета за сигурност да защити човешките права в Афганистан

"Всеки един може да бъде герой и да допринесе за преобразуването на селското стопанство, за да се подобрят производството, храненето, околната среда и животът", се казва в изявление на ФАО.

Валери Зайцев
372 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ХХХ

2021.10.16 | 20:51

5
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА
ХХХ

2021.10.16 | 20:45

4
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.16 | 20:42

3
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.16 | 20:37

2
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров

2021.10.16 | 17:52

1
Важното е ваксини да има не храна

Добави коментар

Водещи новини