Русия и Узбекистан започват военни учения по границата с Афганистан

  • 30 юли 2021 17:30

  • 1182
  • 0
Русия и Узбекистан започват военни учения по границата с Афганистан
© Getty Images/Guliver

Русия и Узбекистан започват днес съвместни военни учения близо до афганистанската граница, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Очаква се през следващата седмица подобни маневри да бъдат проведени и в съседен Таджикистан.

Москва заяви, че е "дълбоко обезпокоена" от ситуацията в Афганистан, където талибаните завзеха обширни територии в селските райони след изтеглянето на американските сили.

В маневрите ще участват руски мироопазващи части и специални сили. Те ще се проведат на полигона Термез, в най-южната част на Узбекистан, като се очаква да продължат до 10 август. В тях ще се включат 1500 военни и 200 машини, по данни на руската армия.

От 5 до 10 август ще се проведат и маневри в Таджикистан, с участието на Русия и Узбекистан.

Те ще бъдат сигнал към населението на бившите съветски републики от Централна Азия, притеснени от ситуацията в съседен Афганистан, заяви миналата седмица пред руското радио специалният пратеник на Кремъл за Афганистан Замир Кабулов.

"Събитията в Афганистан се развиват по кризисен сценарий. Ситуацията се влошава буквално с всеки изминал ден и талибанското движение контролира все по-големи територии", заяви Сергей Наришкин, ръководител на руското външно разузнаване (СВР).

Русия увеличава бойния потенциал на базите в Средна Азия заради обстановката в Афганистан

"Бъдещето на Афганистан изглежда много, много неясно", добави Наришкин, като подчерта, че поддържа контакти със специалните служби на страните от Централна Азия, както и Китай, Индия, Иран и Пакистан, с цел обмен на оперативна информация и експертни съвети за ситуацията.

Таджикистан има 9,5 милиона жители, като границата на страната с Афганистан е с дължина 1300 км. Талибаните поеха контрола на основния граничен пункт миналия месец.

Узбекистанско-афганистанската граница е с дължина само 144 км. Страната с 34-милионно население има и най-голямата армия сред бившите съветски републики в Централна Азия.

Константин Тодоров
1182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини