Руската армия проведе военни учения в Таджикистан, близо до границата с Афганистан

  • 01 септември 2021 17:19

  • 1982
  • 0
Руската армия проведе военни учения в Таджикистан, близо до границата с Афганистан
© Getty Images/Guliver

Танкове на руската армия проведоха днес военни учения в Таджикистан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ученията бяха проведени след изтеглянето на американските войски от Афганистан и на фона на страховете от нестабилност в региона.

Войници, управляващи танкове Т-72, тренираха стрелба с бойните машини при дневни и нощни условия в планини в район, намиращ се близо до границата с Афганистан, предаде руската информационна агенция "Интерфакс". Тренирана бе и стрелба по движещи се мишени, се казва още в съобщението.

В Таджикистан се намира най-голямата руска военна база извън територията на Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди за пореден път, че скорошната смяна на властта в Афганистан може да повлияе на сигурността в Централна Азия, както и на южната руска граница.

Русия ще евакуира още хора от Афганистан и провежда учения в близост до границата

Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ не са постигнали нищо по време на 20-годишната си военна кампания в Афганистан и че са оставили след себе си само трагедии.

"Резултатът е нулев, можем да кажем дори, че е отрицателен", изтъкна Путин.

Според Центъра на афганистанската диаспора в Русия около хиляда афганистанци разполагат с необходимата документация, за да влязат законно в Русия. Миналата седмица руската армия евакуира от Афганистан над 500 души от различни страни на борда на четири транспортни самолета.

Константин Тодоров
1982 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини