Афганистански войници потърсили убежище в Пакистан след загуба на погранични военни постове

  • 26 юли 2021 19:12

  • 1503
  • 0
Афганистански войници потърсили убежище в Пакистан след загуба на погранични военни постове
© Getty images

46 афганистански войници потърсиха убежище в Пакистан, след като загубиха контрола над военни позиции по границата в резултат на настъплението на талибаните, съобщи пакистанската армия, цитирана от БТА.

Пакистанската армия заяви, че афганистанският военен командир е поискал убежище на северния граничен пункт Читрал и добави, че снощи войниците са получили разрешение да влязат в Пакистан, след като преди това такова са издали и афганистанските власти.

"На афганистанските войници са осигурени храна, покрив над главата и необходимите медицински грижи, съгласно установените военни норми", се казва в съобщението.

Афганистан наложи комендантски час в 31 от 34-те провинции на страната

През последните седмици стотици афганистански войници и държавни служители избягаха в съседните Таджикистан, Иран и Пакистан след офанзиви на талибаните в пограничните райони.

Случаят с пропускането 46-те войници на пакистанска земя става на фона на обтегнати отношения между двете съседни държави. Афганистан отзова дипломатите си от Пакистан, след като по-рано този месец дъщерята на афганистанския посланик в Исламабад беше отвлечена за кратко. Засега няма коментар от афганистанска страна на случая с войниците.

Талибаните ожесточиха офанзивата си, откакто през април САЩ обявиха, че до септември ще изтеглят войските си, с което на практика сложиха край на 20-годишно военно присъствие. Вашингтон заяви, че ще продължи да нанася въздушни удари, за да подпомогне афганистанските правителствени сили срещу нападенията на бунтовниците. През последните седмици представители на властите в Кабул и талибаните се срещаха за преговори в катарската столица Доха, но според дипломати откакто мирните преговори между тях са започнали през миналия септември, няма никакви осезаеми признаци за напредък.

Разтърсена от загубите на бойното поле, афганистанската армия променя стратегията си за водене на бойните действия срещу талибаните и съсредоточава силите си в критични райони като например около столицата Кабул и други градове, около граничните пунктове, както и около жизненоважни инфраструктурни обекти, казаха афганистански и американски представители. Пакистанската армия заяви, че след като преминат през съответните процедури, потърсилите убежище войници ще бъдат върнати на Афганистан, както в случая с друга група от 35 войници по-рано този месец.

Мая Йорданова
1503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини