Русия увеличава бойния потенциал на базите в Средна Азия заради обстановката в Афганистан

  • 28 юли 2021 20:50

  • 4614
  • 2
Русия увеличава бойния потенциал на базите в Средна Азия заради обстановката в Афганистан
© Getty (архив)

Русия увеличава бойния потенциал на базите си в бившите съветски републики Таджикистан и Киргизстан с оглед на все по-влошаващата се обстановка в Афганистан, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу при посещение в таджикистанската столица Душанбе, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Шойгу пристигна в Душанбе, за да обсъди положението в Афганистан с колеги от съседни държави, включително с китайския министър на отбраната Вей Фънхъ, в контекста на продължаващото изтегляне на американските войски.

"С прибързаното си изтегляне САЩ създадоха обстановка в региона, която става все по-опасна," каза руският военен министър. Настъплението на талибаните буди особено безпокойство в Русия.

"В отговор базите в страните от Средна Азия ще бъдат по-добре оборудвани, за да се реагира на кризисната ситуация", каза той. Помощта ще дойде под формата на оръжие, военни технологии и обучение.

Шойгу изтъкна бягството в Таджикистан и Узбекистан на стотици членове на афганистанските сили за сигурност, страхуващи се от талибаните, като доказателство, че сключените от САЩ договорености с бунтовниците не действат.

Талибаните убиха афганистанец, работил като преводач за американските военни

Другата седмица Русия ще участва във военно учение на територията на Таджикистан и Узбекистан по афганистанската граница, на което войниците ще тренират как да предотвратяват навлизане на бойци от Афганистан.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4614 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.29 | 07:29

2
Още малко ще стигнад в дyбай и йохансбypг

2021.07.29 | 07:26

1
То не може да чите и пиши голям страх ще ибът антиваксърите ти казва момчето на рyски а рyския е много четлив език като пyтката на жeна ми

Добави коментар

Водещи новини