Протестиращите в Мианма почитат с цветна стачка убитите 543 участници в протестите

  • 02 април 2021 17:03

  • 272
  • 2
Протестиращите в Мианма почитат с цветна стачка убитите 543 участници в протестите
© gettyimages

Стотици хора в Мианма положиха днес цветя на обществени места в памет на жертвите на репресиите от страна на военната хунта след военния преврат на 1 февруари, съобщи БТА.

Организаторите на възпоменателната проява призоваха за "цветна стачка", като казаха, че цветя трябва да бъдат поставени и на такива места като паркове и автобусни спирки в памет на "героите, който не се върнаха у дома".

Протестиращи в Мианма изгориха екземпляри от военната конституция

Много хора в Янгон се отзоваха на инициативата. Думите "Мианма кърви" бяха изписани с цветя като голям надпис в града.

"Покосени, но не и забравени. Почивайте в мир и давайте сила на всички наши сестри и братя", написа пък протестиращ в социалните мрежи.

Близо 543 цивилни, от които повече от 40 малолетни са били убити от силите за сигурност при протестите в Миамна след военния преврат, съобщи Асоциацията за подпомагане на политическите затворници.

Броят на убитите деца и юноши се е удвоил през последните дванадесет дни, заяви неправителствената организация "Спаси децата".

"Особено ужасяващо е, че няколко от тях са били убити в домовете си, където е трябвало да са в безопасност", допълва тя.

Вероятно истинският брой на жертвите е много по-голям: повече от 2700 души са арестувани, а мнозина са задържани на неизвестно място без достъп до близки или адвокат, и се водят за изчезнали. Кървавите репресии предизвикват все по-широк международен отзвук, отбелязва АФП.

Мая Йорданова
272 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Crystala19

2021.04.10 | 03:53

2
­­­В­­и­­ж­т­е­­ ­­м­­о­­­я­­­т­­­а­­ ­­т­и­­­й­­н­­ ­­п­­­у­т­­­к­­а­­­ ­­­-­­ ­­­W­­­W­­W­­.­­B­G­1­­­7­­.­­C­L­­­U­­­B­­

2021.04.03 | 07:56

1
Наближават да свършат на герб измислиците и капаните.Това са набези от маймунджулуци мръсотии ментъръжийски номера.Това са животински приложения.Народе гласувай против хунтата.Те правът всичко възможно да ни изплашат да не гласуваме.За един час,нищо няма да ни стане,с маски няма да има проблем.

Добави коментар

Водещи новини