Протестиращи в Мианма изгориха екземпляри от военната конституция

  • 01 април 2021 13:38

  • 221
  • 1
Протестиращи в Мианма изгориха екземпляри от военната конституция
© Getty images

Активисти в Мианма изгориха днес екземпляри от изработената от армията конституция на страната, два месеца след като хунтата завзе властта, предаде Ройтерс.

Мианма е разтърсвана от протести, откакто на 1 февруари армията свали от власт избраното правителство на нобеловата лауреатка Аун Сан Су Чжи, посочвайки като основание неподкрепени с доказателства твърдения за измама на изборите през ноември.

Су Чжи, която беше задържана наред с други членове на нейната партия Национална лига за демокрация, е обвинена от хунтата в няколко леки престъпления, но вчера местна медия съобщи, че тя може да бъде обвинена в държавна измяна, което може да бъде наказано със смърт, информира БТА.

В Мианма има безпрецедентен риск от гражданска война?

Неин адвокат обаче каза, че на заседание днес по делото срещу нея не са били обявени нови обвинения. Според адвокатите й обвиненията срещу нея са скалъпени. В различни мианмарски градове имаше протести през изминалата нощ и призори. На няколко места днес се събраха демонстранти, а двама души бяха ранени, след като полицията откри огън в град Монива, заявиха очевидци в социалните мрежи.

Специалният пратеник на ООН за Мианма Кристине Шранер Бургенер предупреди, че има непосредствена опасност от "кървава баня" в страната. Бургенер каза пред Съвета за сигурност на ООН, че армията не е в състояние да управлява Мианма и че ситуацията може да се влоши. Тя отправи предупреждението след засилване на боевете между армията и бунтовници от етнически малцинства в граничните райони.

Novini.bg
221 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Candacea18

2021.04.10 | 03:53

1
­­­В­­­и­­­ж­т­­­е­ ­­­м­­о­я­­т­­­а­­ ­т­и­й­­н­­ ­­­п­­у­т­­к­­­а­­­ ­-­ ­W­W­­W­­­.­­B­­G­1­­­7­.­C­L­­U­B­

Добави коментар

Водещи новини