Китай санкционира български евродепутат

  • 22 март 2021 20:07

  • 19959
  • 9
Китай санкционира български евродепутат
© Getty Images/Guliver

Китай санкционира десетима представители на Европейския съюз и четири европейски организации заради предполагаемата им намеса в китайските вътрешни работи в региона Синцзян, предаде Ройтерс.

Сред санкционираните има петима евродепутати - Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е, Райнхард Бютикофер, Михаел Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман, предаде ТАСС. Другите петима са нидерландският депутат Сьорд Вимер Сьордома, белгийският депутат Самюел Коголати, литовският депутат Давиле Шакалене, германският учен Адриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден.

"На посочените лица и членовете на семействата им се забранява да посещават континентален Китай, Хонконг и Макао. Също така ще бъдат ограничени техните контакти с Китай и контактите на свързаните с тях компании и институции", се казва в изявление на китайското външно министерство.

Санкционирани са и Комитетът на Съвета на ЕС по въпросите на политиката и сигурността, Подкомитетът на Европейския парламент по въпросите на правата на човека, берлинският институт "Меркатор" по изследване на Китай и датската фондация "Алианс на демокрациите".

Китайското външно министерство посочи, че тези санкции се въвеждат като ответна мярка на приети от ЕС подобни санкции и призова ЕС да се откаже от погрешния път на намеса в китайските вътрешни работи.

ЕС наложи санкции на Китай

По-рано днес ЕС наложи санкции под формата на забрани за влизане на територията на ЕС и замразяване на авоари на четирима високопоставени служители в сферата на сигурността в китайския регион Синцзян. Европейски санкции бяха въведени и срещу китайска строителна компания. Санкциите на ЕС бяха наложени във връзка с предполагаеми нарушения на човешките права на уйгурите, мюсюлманското малцинство, населяващо китайския регион Синцзян.

"През годините съм работил много постоянно в защита на европейските ценности, които включват правaта и свободите. Като член на Европейския парламент съм си изразявал мнението, когато става въпрос за драстично нарушаване на човешките права и свободи и по-специално на уйгурското малцинство в Китай". Това заяви за БТА българският евродепутат Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е по повод санкциите, които Китай наложи на десетима представители на Европейския съюз и четири европейски организации заради предполагаемата им намеса в китайските вътрешни работи в региона Синцзян.

Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е отбеляза, че заедно с колеги евродепутати е бил и един от инициаторите за издигането на проф. Илхам Тохти за наградата "Сахаров" на Европейския парламент. Предполагам това са аргументите, които стоят зад вкарването ми в този списък, коментира българският евродепутат.

"Винаги съм смятал, че Европейският съюз и Китай, както и всички политически партньори, трябва да обсъждат всички теми, касаещи както икономиката, така и човешките права и свободи. И в този смисъл винаги съм вярвал в диалога, а не в едностранното налагане на санкции. Диалогът е безалтернативен в един все по-сложен свят", коментира още Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
19959 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
НикогаСДС-Чума

2021.03.23 | 05:47

9
В публикуваните имена не виждам българин.
07

2021.03.22 | 22:31

5
Европейските ценности не се приемат в Китай.Очевидно е .Не може да налагш ценностите си на друг.
Къде е Хашоги?

2021.03.23 | 05:11

8
Защо убийството на журналист не е проблем за ЕС? Двойния стандарт разруши Съветския, сега ще разруши и Европейския съюз.
Hell

2021.03.23 | 00:33

7
Знаете ли кое е най-доброто средство за увеличаване на мъжката потентност? Прочетете на --- Senstos.Com
САМО ИСТИНАТА

2021.03.22 | 21:54

3
БСП ЩЕ ПРЕМАХНЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК А С. ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА НЕ БСП НЯМА ДА ПРИЕМЕ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ А С.ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА ЩЕ Я ПРИЕМЪТ ЗА ДА МОЖЕ ПО ЗАКОН ВСИЧКИ ДЕЦА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ДА СТАВАТ ДЖЕНДЪРИ КОГАТО ТЕ СИ ПОИСКАТ ВИЕ НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ ВАШИТЕ ДЕЦА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДА БЪДАТ КАТО ТОВА НА БРАД ПИТ ИЛИ ИСКАТЕ ТЕ ДА СА НОРМАЛНИ И НАИСТИНА ЛИ ИСКАТЕ МАЛКИТЕ ФИРМИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪК КОЛКОТО ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА БСП
САМО ИСТИНАТА

2021.03.22 | 23:53

6
НЕ МИ ТРЯБВА ЛЕКУВАНЕ

2021.03.22 | 21:58

4
Лекуване ти трябва
Ataman

2021.03.22 | 21:01

2
Isljma e za Prostacite.za podchovecite.
Факт

2021.03.22 | 20:42

1
Мюсулманството винаги е забранено в Китай като изключително агресивно и опасно. Затова Китай изхвърлил сега всички ислямисти промъкнала се Евро депутати

Добави коментар

Водещи новини