Технологията на Алибаба за лицево разпознаване засича уйгури

  • 17 декември 2020 11:14

  • 1830
  • 4
Технологията на Алибаба за лицево разпознаване засича уйгури
© Pixabay

Китайският технологичен гигант Алибаба разполага с технология за лицево разпознаване, която конкретно засича членове на уйгурското малцинство, се казва в доклад на фирмата за изследване на индустрията на техническото следене Ай Пи Ви Ем, цитиран от Франс прес и Ройтерс.


Докладът излиза в обстановка на критики от правозащитни организации към Китай, че е въдворил над 1 милион мюсюлмани уйгури в трудово-възпитателни лагери и осъждат компании, заподозрени в съучастие.

Китай многократно е отричал да е принуждавал когото и да било да отива в тези лагери, които според Пекин са центрове за професионално обучение с цел местните жители да бъдат спасени от религиозния екстремизъм, и е заявявал, че Синцзян-Уйгурският автономен район е под заплаха от радикални ислямисти.

През последните десетилетия Китай пострада от редица атентати, в някои случаи с десетки жертви, които се приписват на радикални уйгури, отбелязва АФП.
В сайт на Алибаба се е обяснявало как да се използва софтуер за лицево разпознаване за засичане на уйгури и други етнически малцинства в снимки и видеоматериали.
Впоследствие тези съвети са били махнати от интернет от китайската фирма.

Според в. "Ню Йорк таймс" тази функция на софтуера се е използвала само пробно.

През последните години следенето на хора в Китай рязко се усили с множество проверки на самоличността, скенери на входа на сгради, камери за лицево разпознаване, конфискуване на паспорти, събиране на ДНК и полицейски контролни пунктове, отбелязва Франс прес.

Novini.bg
1830 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Dj

2020.12.17 | 11:55

2
Verno evropa triabva da sledi balgarite che samo kradat

2021.04.25 | 07:41

4
прав си, само ,,балгарити,, от твоя етнос крадат и лъжат и просят из европата...

2020.12.17 | 13:57

3
Нищо ново.Тоталното следене но всички от Сащ бе разобличено от Сноудън преди 10г.
европата

2020.12.17 | 11:42

1
европата да се учи от китай.

Добави коментар

Водещи новини