САЩ приканиха Сеул да прати войници в Ормузкия проток 

  • 09 август 2019 15:35

  • 430
  • 0
САЩ приканиха Сеул да прати войници в Ормузкия проток 
© Getty Images/Guliver

Американският министър на отбраната Марк Еспър е поискал от Южна Корея да прати войници, което да се присъединят към оглавяваните от САЩ военноморски сили в Ормузкия проток край бреговете на Иран. Искането е било отправено на негова среща в Сеул с южнокорейския министър на националната отбрана Джон Кьон-ду, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейската агенция Йонхап. 

Джон е казал на Еспър, че неговата страна обмисля различни варианти, тъй като граждани и кораби на Южна Корея също плават през този проток. Южнокорейският министър е заявил също, че експортните ограничения на Япония срещу Южна Корея имат "неблагоприятен ефект" върху двустранните отношения, както и върху сътрудничеството в сигурността между Южна Корея, САЩ и Япония.

Отношенията между Сеул и Токио са на най-ниското равнище от десетилетия насам. Търговските им търкания се коренят в отдавнашния спор за изплащането на обезщетения на южнокорейци, извършвали принудителен труд в японски компании през на

Втората световна война. Сеул дава знаци, че заради спора може да денонсира договора с Токио и Вашингтон за споделяне на разузнавателна информация, припомни Ройтерс. 

Последвайте канала на

БТА
430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини