Берлин няма да участва във водена от САЩ мисия в Ормузкия проток

  • 31 юли 2019 20:51

  • 768
  • 0
Берлин няма да участва във водена от САЩ мисия в Ормузкия проток
© gettyimages (архив)

Германия няма да участва в оглавена от САЩ военноморска мисия за опазване на сигурността в Ормузкия проток, който е близо до Иран, заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс.

Подчертавайки, че Германия иска да избегне по-нататъшна ескалация на напрежението в района, Маас каза пред журналисти по време на визитата си във Варшава, че военно решение няма. "Германия няма да участва в морска мисия, представена и планирана от САЩ", каза германският първи дипломат.

На обща пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович Маас каза още, че Полша и Германия искат заедно да съхранят паметта за престъпленията на нацистите през Втората световна война. Маас пристигна в полската столица по повод 75-ата годишнина от началото на Варшавското въстание, предаде ТАСС. Той изтъкна, че 75 години след въстанието Германия и Полша си имат доверие и споделят общи ценности.

Министър Чапутович каза, че във Варшава следят дискусиите в Германия за построяването в Берлин на паметник на полските жертви във войната. Той изтъкна, че такъв паметник може да стане място за възпоменание на жертвите, като той има и образователна функция. "Това е важен символичен жест, свидетелстващ за германското разбиране на полското чувствително отношение към историята", подчерта Чапутович, предаде БТА.

Филип Епитропов
768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини