Почина последният мъжки суматрански носорог в Малайзия

  • 28 май 2019 07:58

  • 2046
  • 1
 Почина последният мъжки суматрански носорог в Малайзия
© Pixabay

Последният мъжки суматрански носорог в Малайзия, обитавал резерват в източния щат Сабах на остров Борнео, се спомина, предаде ДПА, позовавайки се на местния всекидневник "Стар".

Животното на име Там беше подложено на интензивно лечение от повече от седмица заради предполагаеми чернодробни и бъбречни проблеми, свързани с възрастта. Смята се, че носорогът, намерен да броди из палмова плантация в Сабах през 2008 г., е бил около 35-годишен. Средната продължителност на живота при този вид животни е 35-40 години.

След кончината на Там в Малайзия остава само един представител на вида - женската Иман.

Суматранските носорози са считани за критично застрашен вид. Основна заплаха за оцеляването им са бракониерството и незаконното присвояване на земи от хабитатите им.

Останалите суматрански носорози са изолирани до такава степен, че е възможно рядко или дори никога да не срещнат други представители на вида, за да се размножат. Въпреки сътрудничеството с Индонезия и използването на усъвършенствани техники за оплождане ин витро, усилията за увеличаването на популацията им на остров Борнео са безплодни.

Последвайте канала на

БТА
2046 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.05.31 | 18:37

1

ЧОВЕШКАТА ПРОСТОТИЯ И АЛЧНОСТ СА БЕЗГРАНИЧНИ !!!!!!

Добави коментар

Водещи новини