Изпратиха носорог от Единбург в Индонезия на "любовна експедиция"

  • 20 юни 2018 16:11

  • 1734
  • 0
Изпратиха носорог от Единбург в Индонезия на "любовна експедиция"
© Pixabay

Бъртъс, мъжкар от вида Индийски носорог, който години наред обитаваше зоопарка в Единбург, беше изпратен на "любовна експедиция" в Индонезия, пише в. "Дейли експрес".

След като пропътува над 11 500 километра, придружен от собствен ескорт от ветеринари и охранители, 10-годишният Бъртъс вече се намира в новия си дом - зоопарка "Бату Сикрет" в провинция Източна Ява. Мъжкарят не само ще "предложи услугите" си като осеменител, но и ще фигурира в кампании за насочване на общественото внимание към усилията за опазване на вида на местните природозащитници.

Видът Индийски носорог е класифициран като "уязвим". В естествена среда в Североизточна Индия и Непал са останали едва около 3500 екземпляра от най-едрите сред всички видове носорози.

Бъртъс е прекарал осем от десетте си години живот в Единбургския зоопарк. Носорогът, участвал в телевизионна кампания, се славеше като една от звездите на зоологическата градина. Бъртъс попадна в новинарските заглавия и през 2016 г., когато заради зъбобола му се наложи да бъде повикана пожарната.

От Единбургския зоопарк описват раздялата с дългогодишния обитател като "горчива". Ограждението на Бъртъс ще бъде преустроено, за да посрещне двойка нови млади мъжки носорози.

БТА
1734 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини