Учени създадоха хибридни ембриони със спермата на северен бял носорог

  • 05 юли 2018 11:24

  • 17053
  • 0
Учени създадоха хибридни ембриони със спермата на северен бял носорог
© Тwitter

Учени създадоха хибридни ембриони със спермата на северен бял носорог, с надежда да спасят обречения подвид, съобщиха световните информационни агенции.

Северният бял носорог е най-застрашеното животно в света. Единствените два екземпляра от него са женски - майка и дъщеря, живеещи в кенийски резерват.

Специалисти обаче са събрали около 300 мл семенна течност от последните четири мъжки екземпляра. Количеството е голямо, но качеството е лошо за осеменяване. Затова учени от германския зооложки институт "Лайбниц" са използвали спермата за оплождане на яйцеклетки ин витро. Яйцеклетките са взети от женски от най-близкия сродник - южния бял носорог. Същият метод обаче може да бъде използван и с яйцеклетки от останалите две женски от северния бял носорог и те да бъдат имплантирани на сурогатна майка.

"Надяваме се до три години да се роди първото северно бяло носорогче" - каза ръководителят на екипа Томас Хилдебрант.

Нискокачествената сперма трябва да бъде активирана лабораторно, за да може да се използва за интрацитоплазмено инжектиране. Хибридните ембриони са се развили достатъчно за имплантиране и учените са ги замразили, докато търсят потенциална сурогатна майка от вида южен бял носорог.

Чезаре Гали от италианската фирма "Авантеа", специализирала в асистирана репродукция на животни, каза, че е имало големи възражения от природозащитници, които не са съгласни за "намеса в природата".

Хилдебрант каза, че биотехнологиите не са противоестествени и само коригират промяната в екосистемата, предизвикана от човешката намеса.

"Северният бял носорог не се е провалил еволюционно. Той пострада, защото не е брониран и го ловят куршуми. Той беше избит. Това предизвика дисбаланс в екосистемата" - обясни Хилдебрант.

БТА
17053 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини