"Уолстрийт джърнъл": Путин повишава цената на мира в Украйна

  • 23 октомври 2024 16:53

  • 2361
  • 23
"Уолстрийт джърнъл": Путин повишава цената на мира в Украйна
© Getty Images

Скъпоструващият конфликт в Украйна продължава от години и сега подкрепящият Киев Запад по-скоро ще търси, отколкото да предлага начини за излизане от него, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14975

Когато германският президент Франк-Валтер Щайнмайер награди Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в с Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия в двореца Белвю в Берлин миналата седмица, това беше момент на реабилитация за изпадналия в затруднение американски президент. Преди това само един американец е бил удостоен с такава висока награда - Джордж Буш-старши, който подкрепи обединението на Германия в края на Студената война въпреки възраженията на Русия, Великобритания и Франция, отбелязва вестникът.

В сравнение с неговия съперник Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския списъкът на постигнатото по време на мандата му може да изглежда добре. Но Байдън отдавна се е превърнал в човек, който отлага вземането на важни решения, и той е отговорен за това, че Украйна губи от Русия, пише "Велт".

Посещението на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в Европа в края на президентския му мандат е момент за равносметка на времето, прекарано от него в Белия дом. Тя изглеждат по-добре, отколкото за неговия предшественик Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

Байдън укрепи трансатлантическите отношения, развалени от бившия републикански президент, а също така потвърди, че САЩ ще спазват ангажиментите си към НАТО. Ако обаче предшественикът на Байдън – Тръмп, който мразеше Европа, искаше да разруши НАТО и поддържаше приятелски отношения с Путин – бъде изваден от уравнението, резултатът е значително по-лош, подчертава "Велт".

Ако в началото на конфликта в Украйна правителството на Байдън беше движеща сила в западния алианс и успя да предотврати поражението на Киев на ранен етап, то сега ръководителят на Белия дом се премести в лагера на протакащите - при Шолц - и се превърна в една от най-ефективните "спирачки“. В крайна сметка именно заради американското вето Киев все още не може да използва оръжия с далечен обсег на действие срещу военни обекти на руска територия. Отслабването на западната подкрепа като цяло е причината украинската армия бавно да губи сили на фронта, коментира "Велт".

Байдън: Няма консенсус за предоставяне на далекобойни оръжия на Украйна

Байдън се остави да бъде сплашен от Путин. Страхът му от ескалация на конфликта го превърна в президент, който е изгубил от поглед това, което наистина е заложено на карта в Украйна. По този начин Байдън може да остане в историята като президента, който не само загуби Афганистан, оставяйки го на талибаните, но е и отчасти отговорен за поражението на Украйна от Русия - с Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 и Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на като доброволни помощници в това, което ще бъде геополитическа катастрофа за Запада, отбелязва "Велт".

Байдън разглежда американско-германското партньорство като основа на трансатлантическия съюз, посочва "Уолстрийт джърнъл". 

Днес, когато Западът е изправен пред предизвикателствата на една активна и много агресивна група от авторитарни, тоталитарни и ревизионистични държави, Байдън смята, че американско-германското партньорство ще бъде в основата на съюза на демокрациите, обединени в желанието си да защитят съществуващия световен ред.

Според Байдън администрацията на Тръмп не е успяла да осъзнае централната роля на този съюз, което е довело до опустошителни последици в целия свят. Възстановяването на съюза между Вашингтон и Берлин е ключова част от стратегията на Байдън за утвърждаване на американското лидерство.

На церемонията Щайнмайер не каза, че 32 месеца след началото на военните действия Русия печели, въпреки че несъмнено е наясно с това, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Въпреки драконовските санкции, затруднената икономика, корупцията в правителството, лошо обучените войници и офицерски корпус, армията на Путин напредва стъпка по стъпка, изтласквайки назад въоръжените сили на Украйна, а руските въздушни удари унищожават енергийната инфраструктура на страната. 

Междувременно проруските партии стават все по-силни в цялата бивша Източна Германия, а в Америка все по-силно се чуват многобройни гласове, които настояват за прекратяване на американската помощ за Украйна, изтъква "Уолстрийт джърнъл".

Екипът на Байдън, германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 и техните колеги от Организацията на Северноатлантическия договор трябва да бъдат похвалени за това, че мобилизираха подкрепата си за Украйна и предотвратиха нейния разпад в първите месеци на бойните действия. Без западната помощ по-голямата част от Украйна, ако не и цялата страна, днес щеше да бъде окупирана от руснаците, посочва вестникът. Въпреки това съюзниците от НАТО не успяха да дадат отпор на руската агресия в собствения си заден двор, а това ясно сигнализира на останалия свят, че алиансът е слаб. Китай и Северна Корея вече не се притесняват от западните заплахи и засилват подкрепата си за Путин и неговата военна операция, отбелязва вестникът.

В началото на конфликта Вашингтон и Берлин вярваха, че Путин ще бъде победен. Санкциите трябваше да подкопаят икономиката му, а общественото недоволство щеше да расте с напредването на бойните действия. Западното оборудване трябваше да даде на Украйна достатъчно предимство на бойното поле, за да блокира руското настъпление, и в крайна сметка Путин просто нямаше как да не се преклони пред Запада в търсене на изход от този опустошителен конфликт.

Сега повечето западни наблюдатели смятат, че Путин държи страната си в желязна хватка. Икономиката на Русия е преминала на военна основа и се е адаптирала към новата обстановка, а задълбочаващите се партньорства със Северна Корея, Китай и Иран му помагат да се сдобие с големи количества оръжия, оборудване и дори, както се твърди, със севернокорейски наемници. Киев е попаднал в капана на войната на изтощение, в която е изправен пред по-силен противник. А на Запада му предстои още дълго да оказва на Украйна финансова и скъпоструваща военна помощ, пише "Уолстрийт джърнъл".

Сега екипите на Шолц и Байдън искат да получат от Путин предложения за изход от ситуацията. Вашингтон и Берлин се надяват, че един компромисен мир, при който Украйна отстъпва територии на Русия, но получава членство в НАТО и ЕС, ще бъде приемлив за Киев и ще доведе до по-малко унизителен край на този скъп и опасен конфликт.

За съжаление Путин няма да предложи лесен изход. Усещайки, че Западът е уморен, а Украйна е отслабена, той със сигурност ще поиска много висока цена за мира. Той вероятно ще има много сериозни териториални искания. И няма да позволи на Украйна да се присъедини към НАТО.

Путин иска три неща от този въоръжен конфликт: колкото се може повече украинска територия и население, руско право на вето върху външната и икономическата политика на следвоенните остатъци от Украйна и значително отслабване на НАТО и ЕС. Цената на тези желания е висока, но всеки ден на бойни действия приближава Путин все повече към постигането на тези три цели.

Това е жестоката истина, която нито екипът на Байдън, нито екипът на Шолц искат да видят. Те нямат реалистичен отговор на това развитие. Награждаването на Байдън с орден за заслуги е добре, но той се готви да напусне поста си, а партньорството между Германия и САЩ се проваля на най-важния си изпит от времето на президента Буш-старши, заключава "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2361 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
ха,ха,ха

2024.10.23 | 17:06

1
Са укропите ще ги насилват с малки, жълти пишки :)
Трепане за УКРОСВИНЕТЕ!

2024.10.24 | 07:01

23
Укронацистите трябва да се трепят!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.23 | 21:16

20
Смърт за чуждестранните ЛГБТ агенти на сорош и цру!

2024.10.23 | 21:15

17
Брикс създава нова електронна валута и приложение за разплащане между членовете. Така ще се изолира долара. В света има толкова долари без покритие, че изолирането дори на 1/4 от "зелените хартиики" ще доведе до невиждана хипер инфлация. Ударът по икономиките на фащ и западна геiропа ще е съкрушителен.
никога повече Американски ОКУПАТОР в България

2024.10.23 | 18:21

11
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР

2024.10.23 | 17:15

4
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!
Путинист

2024.10.23 | 21:41

22
И. Да го награждаване и да ни го награждаванте,осрания Дядка вече се омаза и всички вкупом ще ядете на Путин паламарката!
укропите и наглонаглите

2024.10.23 | 17:35

5
укропите и наглонаглите разбират само от кютек. от 2008г в Мюнхен им говори, че покрайна в нато е казус бели. през цялото време им го повтаря и тия все се правят не ни чули, ни видели. бели ангелчета.

2024.10.23 | 21:17

21
Съгласен!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР

2024.10.23 | 17:51

8
БРИКСа е опит да се отговори на западната световна тирания относно междунардната политика и търговия, чиято система е основана само и единствено в полза на англосаксонските държави и в по малка степен на други западни държави. България това не я грее, защото не получава НИЩО от западните страни нито в политиката нито в икономиката. Стоят срещу нас относно Македония и искат да им купуваме зеленчуците и енерегията вместо да си ползваме и да изнасяме нашите. В това отношение, България беше 1000 пъти по добре по времето на Соц. Лагера! Вместо да се запазят добрите неща от тогава и да се развиват като се борим за правата си и интересите си в ЕС, ние само изпълняваме заповеди без грам оглед за нашите, държавни, национални и икономически интереси! В замяна ни се дава "шанса" да идем да работим на Запад...което за едно 95% от българите, означава черната и мръсна работа!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.23 | 21:16

19
Никога повече американско робство в родината ни България!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.23 | 21:15

16
Брикс създава нова електронна валута и приложение за разплащане между членовете. Така ще се изолира долара. В света има толкова долари без покритие, че изолирането дори на 1/4 от "зелените хартиики" ще доведе до невиждана хипер инфлация. Ударът по икономиките на фащ и западна геiропа ще е съкрушителен.
СМЪРТ ЗА ОКУПАТОРА САЩ !!!

2024.10.23 | 18:22

12
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!
СКАПАНИЯ САЙТ...ИЗПОЛЗВА ПСИХИЧНО БОЛЕН...ТЕРОРИСТ

2024.10.23 | 17:07

2
ЛЕКУВАЙТЕ ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ОЛИГОФРЕН ФОРУМЕН ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ПЪЛНИ САЙТА С ШИЗО ЛАЙНАТА СИ ПО ЦЯЛ ДЕН!
РАЗМАЖЕТЕ ГЛАВАТА НА ИБАНИЯ УРОД МЍРОСЛАВ ИБАНИЯ

2024.10.23 | 21:16

18
МНОГО Е ГАДЕН ПСИХЯСЪЛИЯ ИБАН ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР ЗА ТЕРОРИЗЪМ!
ИЗРОДА ЛЕЖАЛ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР за ТЕРОРИЗЪМ

2024.10.23 | 17:08

3
НА 49 ГОДИНИ БЕЗРАБОТЕН ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЗРОД Е МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР ЗА ТЕРОРИЗЪМ! ОТЪРВА СЕ , САМО ЗАЩОТО Е ШИЗОФРЕНИК !
брикс нанаxyй

2024.10.23 | 19:32

15
Саудитска Арабия, която получи покана за БРИКС в началото на 2024 г., не е станала пълноправен член на блока, призна помощникът на руския президент Юрий Ушаков в сряда. Външният министър на кралството Фейсал бин Фархан Ал Сауд, който дойде в Казан вместо престолонаследника Мохамед бин Салман, „ще участва като представител на поканена държава“, каза Ушаков пред ТАСС. „Тоест можем да кажем, че Саудитска Арабия ще участва не в срещата на БРИКС, а в Outreach/BRICS Plus“, обясни Ушаков, имайки предвид разширения формат, предвиден за страни, които не са членки на организацията.
Хо,хо,хо

2024.10.23 | 18:12

9
брикса е същата говорилня на диктаторчета и мързеливи просяци като асеан, преди това необвързните, африканския съюз, бандунгската конференция, celac и още редица други безумия през годините. Сбирток в търсене на цицка от едните и за купуване на оправдания от другите.
брикс нанаxyй

2024.10.23 | 19:32

14
Саудитска Арабия, която получи покана за БРИКС в началото на 2024 г., не е станала пълноправен член на блока, призна помощникът на руския президент Юрий Ушаков в сряда. Външният министър на кралството Фейсал бин Фархан Ал Сауд, който дойде в Казан вместо престолонаследника Мохамед бин Салман, „ще участва като представител на поканена държава“, каза Ушаков пред ТАСС. „Тоест можем да кажем, че Саудитска Арабия ще участва не в срещата на БРИКС, а в Outreach/BRICS Plus“, обясни Ушаков, имайки предвид разширения формат, предвиден за страни, които не са членки на организацията.
Новини бг

2024.10.23 | 18:21

10
ЛЕКУВАЙТЕ ПСИХИЧНО БОЛНИЯ ОЛИГОФРЕН ФОРУМЕН ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ПЪЛНИ САЙТА С ШИЗО ЛАЙНАТА СИ ПО ЦЯЛ ДЕН!
ха,ха,ха

2024.10.23 | 17:47

6
единственото, което прави путин е краят на росийската педерация все по-близък и все по-кървав.
брикс нанаxyй

2024.10.23 | 19:32

13
Саудитска Арабия, която получи покана за БРИКС в началото на 2024 г., не е станала пълноправен член на блока, призна помощникът на руския президент Юрий Ушаков в сряда. Външният министър на кралството Фейсал бин Фархан Ал Сауд, който дойде в Казан вместо престолонаследника Мохамед бин Салман, „ще участва като представител на поканена държава“, каза Ушаков пред ТАСС. „Тоест можем да кажем, че Саудитска Арабия ще участва не в срещата на БРИКС, а в Outreach/BRICS Plus“, обясни Ушаков, имайки предвид разширения формат, предвиден за страни, които не са членки на организацията.
ИЗЧЕЗВАЙ КАТ.ИЛА ПСИХО СФФФФФИЯНЯ

2024.10.23 | 17:50

7
ХАПЧЕТАТА ЗА ШИЗОФРЕНИЯТА БЛАЖЕВ ВЕДНАГА!

Добави коментар

Водещи новини