Словакия ще затвори Бюрото си за връзки с Прищина до края на годината

  • 23 октомври 2024 14:03

  • 298
  • 0
Словакия ще затвори Бюрото си за връзки с Прищина до края на годината
© Getty images (архив)

Словакия ще затвори Бюрото си за връзки с Прищина 25 години след отварянето му, съобщи Косовското радио и телевизия (РТК), като се позова на потвърждение от външното министерство в Братислава, предаде БТА.

"Съгласно решението на правителството в Братислава Бюрото на Република Словакия за връзки с Прищина ще бъде затворено до 31 декември 2024 г. заради реорганизация на дипломатическата мрежа и намаляване на бюджета", се посочва в отговора на отдела по комуникации на дипломатическата централа на страната–членка на Европейския съюз .

Словакия е една от петте страни-членки на ЕС, които не признават Косово, заедно с Кипър, Гърция, Румъния и Испания. Сърбия, Русия, Китай и Украйна също не признават независимостта на Косово.

Косовското външно министерство коментира затварянето на бюрото в Прищина, като заяви, че това решение е част от дипломатическа реорганизация на Словакия. От външното министерство на най-младата държава на Стария континент допълниха, че Косово остава ангажирано с поддържането и укрепването на отношенията със Словакия.

"Подобни преструктурирания на дипломатическите мрежи в съответствие със стратегическите цели и ограничените ресурси се забелязват и в други страни. Но Косово остава ангажирано с поддържането и укрепването на отношенията, които е развило със Словакия“, се казва в отговора на външното министерство в Прищина.

По време на среща със сръбския външен министър Марко Джурич миналата седмица словашкият министър на външните работи и европейските въпроси Юрай Бланар заяви, че позицията на Словакия да не признава Косово остава непроменена, тъй като независимостта на Косово нарушава териториалната цялост на Сърбия.

Сръбското правителство е готово да направи компромиси за Косово

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която Белград отказва да признае. Двете страни водят диалог за нормализация на отношенията си под егидата на ЕС.

В практиката на международните отношения бюрата за връзки отразяват дипломатическите отношения между държавите, като сигнализират за неравнопоставеност в двустранните отношения. Тези служби са характерни за преддипломатическите практики и обикновено се намират в региони, а не в столици.

През 1999 г., когато Косово бе поставено под администрацията на ООН, много страни, включително тези, които бяха против него, като Русия, създадоха свои бюра за връзка в Прищина. След обявяването на независимостта представителствата на страните, които признаха Косово, се превърнаха в посолства или дипломатически мисии.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини